Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

27 жовтня в Харкові - всеукраїнська прем’єра фільму «Будинок «Слово»

27 жовтня в Харкові - всеукраїнська прем’єра фільму «Будинок «Слово»

Документальна стрічка режисера Тараса Томенка присвячена трагічній історії митців «Розстріляного відродження», для яких подарований Сталіним елітний будинок на вулиці Культури в Харкові став смертельною пасткою.

Фільм відкриває світові істинну причину тотального занепаду української культури в 30-х роках минулого століття – повне винищення інтелектуального і духовного потенціалу нації. Саме тоді під одним дахом в одному фешенебельному харківському будинку зібрали всіх найвідоміших тогочасних письменників і поетів, художників і режисерів, акторів та актрис і за кілька років репресували.

Потужна історія фільму підкріплена оригінальною формою: глядач бачить маловідомі або абсолютно ексклюзивні архівні фотографії та відеоматеріали, а разом з цим чує озвучені акторами справжні вислови та думки Миколи Хвильового і Майка Йогансена, Раїси Троянкер і Наталії Ужвій, Остапа Вишні та Володимира Сосюри, Павла Тичини, Леся Курбаса та багатьох інших.

Під час присвяченої фільму прес-конференції, яка відбулася 27 жовтня, начальник Управління культури та туризму ХОДА Олег Яцина подякував авторам стрічки за те, що її прем’єра стартує саме з Харкова.

«Будинок «Слово» - знакове для Харкова місце, пов’язане зі злетом української культури та трагічними подіями, які стали початком її знищення. Цей фільм - важливий чинник національного відродження. Він особливо важливий для Харкова. Там, де немає національної пам’яті, немає й нації», - підкреслив Олег Яцина.

Режисер фільму відзначив, що його прем’єра відбувається у 80-ті роковини з початку масових розстрілів в урочищі Сандармох (Карелія), де у 1937 році було знищено цвіт української  інтелігенції - 1111 письменників, акторів, режисерів, художників тощо. Значна частина з них - мешканці будинку «Слово».

«Ми знайшли унікальні архівні матеріали, які глядач побачить уперше. Моя задача - повернути будинок «Слово» Харкову, Україні та світові. Надзвичайно важливо знати, що там відбулося. Це допоможе розуміти  сьогодення. З цього будинку розпочалося знищення української культури та свідомості. Сьогоднішня війна - наслідок, в тому числі, і тих подій», - підкреслив Тарас Томенко.

Фільм знято за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Голова агентства Пилип Іллєнко у ході прес-конференції повідомив, що в наступному році розпочнуться знімання ігрового фільму «Будинок «Слово», режисером якого теж буде Тарас Томенко.

У прокат документальний фільм «Будинок «Слово» вийде 9 листопада.

За словами продюсерів стрічки, зараз ведуться перемовини з Міністерством науки і освіти щодо присвячення одного з уроків української літератури у старших класах перегляду  фільму.