Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відзначили День німецької єдності

На Харківщині відзначили День німецької єдності

Голова ХОДА Юлія Світлична відвідала урочистий прийом з нагоди національного свята ФРН, який провело в Харкові Генеральне консульство Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

Керівник області привітала учасників прийому з Днем німецької єдності, відзначивши, що цей день є святковим не тільки для німців, але й для українців.

«Для кожного з нас Німеччина – це, в першу чергу, надійний друг, який у скрутну хвилину разом з нами. Для нас це надзвичайно важливо, тому що, так само як і ви, ми налаштовані на дружбу. Тому що український народ стоїть за правду і справедливість. Тому що ми відстоюємо свою територіальну цілісність. І ви, як надійний друг, допомагаєте нам на міжнародних теренах», - підкреслила Юлія Світлична.

Вона наголосила, що гуманітарні проекти, які реалізуються за підтримки Німеччини в Харківській області, суттєво допомагають розвитку регіону.

«Нам важливо дивитися в майбутнє, тому проекти у сферах медицини, освіти, інфраструктури тощо, які ми сьогодні запроваджуємо разом з вами, будуть реалізовані. Харків відкритий до співпраці», - сказала Юлія Світлична.

Надзвичайний та Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ернст Вольфґанґ Райхель підкреслив, що цього року наші країни святкують також 25-річчя встановлення дипломатичних відносин. Пан посол відзначив значне зближення між Україною та Німеччиною, якого вдалося досягти за останні роки.

«Нині українці мають безвізовий режим короткострокових подорожей до країн Шенгенської зони. Я не можу уявити собі більш ефективного кроку, який би сприяв зближенню та знайомству людей. Ще один стрибок у напрямку Європи зробила Україна, уклавши Угоду про асоціацію з ЄС. Значне зростання обсягів торгівлі з ЄС є свідченням того, що угода про всеосяжну вільну торгівлю, як частина угоди про асоціацію, діє», - сказав Ернст Вольфґанґ Райхель.

Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Україні Вольфґанґ Мьоссінґер, у свою чергу, відзначив, що цього року саме Харків було обрано для проведення урочистого прийому з нагоди Дня німецької єдності, оскільки наше місто є найбільшим у консульському окрузі та має найвищий інтелектуальний потенціал.

«Тут є гості здалеку, наприклад, з міста-побратима Нюрнберг, - повідомив Вольфґанґ Мьоссінґер. - Взагалі співробітництво міст Харків та Нюрнберг – це приклад, що надихає. Це одні з найактивніших побратимських відносин між німецькими та українськими містами».

Довідка. День німецької єдності (нім. Tag der Deutschen Einheit) - національний день Німеччини, що святкується 3 жовтня. Цього дня в 1990 році відбулося об’єднання двох німецьких республік в єдину Федеративну Республіку Німеччина.

Більше фото