Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На фестивалі KharkivMeetDocs відбулися три всеукраїнських прем'єри

На фестивалі KharkivMeetDocs відбулися три всеукраїнських прем'єри

Крім того, глядачі побачили 12 фільмів про сучасну постреволюційну Україну, дітей і їх права, про боротьбу з авторитарним російським режимом, про творчість, суспільство, історію.

У Харкові завершився перший міжнародний кінофестиваль документального кіно про права людини KharkivMeetDocs.

Фільмом закриття стала стрічка Тетяни Чистової «Переконання». Її героями стали російські «відмовники совісті» - хлопці, які відстоюють у вкрай мілітаризованому суспільстві своє право не вбивати людей за наказом Кремля. Показ на фестивалі став прем'єрою в Україні. Також вперше український глядач зміг побачити картину про знаменитого російського акціоніста «Павленський. Оголене життя» і фільм про Добропілля «Довге відлуння». 

«Ми прагнули обирати для показу фільми, цікаві не тільки фахівцям, але й широкому глядачеві, що розкривають теми, які хвилюють багатьох людей, - розповідають організатори фестивалю. - Про те, як змінилося життя на Донбасі після початку війни, знімають безліч репортажів - український глядач їх з інтересом дивиться. Але режисерам Лукашу Лакомі й Вероніці Гласуновій вдалося більше - вони знімали життя звичайного містечка Добропілля ще до 2014 року. На їхніх очах містечко дізнавалось про протести в Києві, початок війни, мобілізацію. Авторам вдалося створити унікальний документ епохи, зафіксувати зміни, що відбуваються з містом і його людьми». 

Зафіксувати біографію людини, задокументувати найгучніші висловлювання художника спробувала Дарина Хренова у фільмі «Павленський. Оголене життя». Фільм розповідає про життя найяскравішого художника-акціоніста епохи, що підриває підвалини путінського режиму самим фактом свого існування. У травні Петро Павленський встиг виїхати до Франції - російський Слідчий комітет відкрив проти нього кримінальну справу. 

Український режисер-документаліст Сергій Буковський представив на фестивалі свої фільми «Головна роль» і «Живі», а його російський колега - режисер Аскольд Куров - дві своїх роботи: «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» і «Діти 404».

«Харківський глядач готовий до розмови на складні і важливі теми, скучив за якісною документалістикою та потребує свого фестивалю, - розповідають організатори. - Ми плануємо повернутися в наступному році зі значно розширеною програмою - не на три дні, а, наприклад, на сім. І, можливо, з повноцінним конкурсом. У будь-якому випадку, ми знову привеземо кращі документальні фільми». 

Нагадаємо, міжнародний кінофестиваль документального кіно про права людини KharkivMeetDocs проходив у Харкові з 29 вересня по 1 жовтня.  Було показано 12 фільмів, проведено чотири майстер-класи і панельні дискусії. Після показу картини «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» і обговорення фільму з режисером Аскольдом Куровим відбувся флешмоб #ЧасВідпускати, під час якого всі глядачі підняли таблички з вимогою звільнити Олега Сенцова.