Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські підприємства будують енергонезалежність країни

Харківські підприємства будують енергонезалежність країни

Це відзначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Під час робочої поїздки на Харківщину разом із головою ХОДА Юлією Світличною він ознайомився з роботою двох ключових підприємств енергомашинобудування країни - ДП «Електроважмаш» та ПАТ «Турбоатом».

Керівник уряду та голова ХОДА поспілкувалися з колективами підприємств.

«Я вражений тим, наскільки далеко ви крокуєте в технологічних рішеннях, наскільки ви модернізуєтесь. І хотів би, в першу чергу, підкреслити, що ви насправді будуєте нашу енергонезалежність, - відзначив Володимир Гройсман під час спілкування з колективом ПАТ «Турбоатом». - Зараз це серйозний виклик для нас. Фактично зараз у нас є завдання стати абсолютно енергонезалежними – і по електроенергії, і по газу. Він поки що є для українців дорогим, але до 2020 року ми плануємо, що ми повністю будемо, як країна, забезпечувати себе газом».

Прем’єр-міністр відзначив, що це означатиме не лише зниження, але й стабілізацію ціни на газ, оскільки вона не залежатиме від валютного курсу.

«І те, що ви робите сьогодні - нарощуєте можливості нашої атомної енергетики, гідроенергетики, - це дуже важливо для нашої держави. Фактично ще рік тому питома вага атомної енергетики взагалі у виробленні енергії в Україні була 47%, зараз уже 60%. Це стало можливим, тому що ви робите нові технологічні рішення та працюєте над тим, щоб їх упроваджувати», - підкреслив керівник уряду.

Під час візиту Володимира Гройсмана на «Турбоатом» також було підписано програму участі між ДП НАЕК «Енергоатом» та ПАТ «Турбоатом» щодо постачання обладнання для АЕС України на п’ятирічний період з 2018 по 2022 роки. Крім того, підприємство склало угоду з придбання обладнання для турбін К-330 Слов’янської ТЕС з «Донбасенерго» та підписало меморандум з Westinghouse Electric при підтримці ДП НАЕК «Енергоатом» щодо підвищення ефективності обладнання та підвищення потужності діючих енергоблоків АЕС України. Загальна сума контрактів склала 5,5 млрд грн.

«Ці контракти завантажать «Турбоатом» на декілька років уперед, - відзначила Юлія Світлична. - А це - стабільна робота для працівників не тільки цього підприємства, але й суміжних – тих, що виробляють запчастини для загального збирання».

Нагадаємо, на базі «Турбоатому» 28 вересня проходить Всеукраїнська нарада «Стратегічні напрями розвитку машинобудування України: від ініціатив до національної промислової політики».

Більше фото