Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна потребує миротворчої підтримки ООН. Президент

Україна потребує миротворчої підтримки ООН. Президент

Петро Порошенко взяв участь у відкритих дебатах високого рівня Ради безпеки ООН «Реформи в сфері миротворчості ООН: імплементація та подальші кроки».

«Українські «блакитні шоломи» брали участь в операціях ООН по всьому світу. І в багатьох випадках вони виявили високу ефективність у досягненні миру – від Балкан до Африки. Навіть у розпал збройного нападу Російської Федерації на мою країну Україна не припиняла свою залученість до миротворчості ООН. А сьогодні плеча миротворчої підтримки ООН потребуємо і ми» - заявив Президент Петро Порошенко у ході дебатів.

Президент нагадав, що в 2014 році Росія розпочала збройну агресію проти України та окупувала частину її території.

«Російська мантра, що «нас там немає» не витримує жодної критики», - сказав Петро Порошенко та навів черговий доказ участі регулярних російських військових у бойових діях проти українських воїнів на Донбасі. «Маємо незаперечні факти, що Росія створює, керує, контролює та фінансує терористів, які діють на Донбасі», - наголосив Президент та продемонстрував посвідчення російських офіцерів і солдат, дехто з яких вже знаходиться в українських тюрмах за їх незаконні дії з окупації української землі.

Глава держави нагадав, що трирічна російська агресія вже коштувала Україні понад 10 тисяч вбитих, близько 25 тисяч поранених та майже 1,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб.

«Для відновлення миру в моїй країні ще навесні 2015 року я звернувся з офіційним запитом до Президента Ради безпеки ООН ініціювати відповідні процедури для розгортання миротворчої операції ООН в Україні. З того часу це питання набуло додаткової нагальності. Ситуація на Донбасі не покращується», - сказав Петро Порошенко та зазначив, що попри неодноразові ініціативи з припинення вогню пересічні громадяни продовжують страждати.

Президент повідомив Раду безпеки ООН, що Моніторингова місія з прав людини в Україні зареєструвала 161 випадок втрат серед мирного населення у зв’язку з конфліктом у період з середини травня по серпень 2017 року, з яких 26 смертельних випадків та 135 поранень.

«Лише вдумайтесь у ці цифри. І це відбувається в 21-му сторіччі в самому серці Європи», - акцентував увагу Петро Порошенко та додав: «Право людини на життя, на свободу, на свободу слова, на свободу віросповідання порушується щоденно. Вбити можуть лише за те, що хтось відвідує не ту церкву, говорить не тією мовою – чи просто не згідний».

«І якщо трагедія такого масштабу не виправдовує миротворчої присутності ООН, то що ж тоді має виправдовувати?», - звернувся Глава Української держави до присутніх в залі глав держав та дипломатів.

Президент підтвердив свій запит до Ради безпеки ООН розгорнути миротворців на Донбасі: «Необхідно рухатися вперед цим шляхом: чим швидше, тим краще».

Глава держави привітав започаткування обміну думками між членами Ради щодо просування з цього питання. Він зазначив, що Україна готова до конструктивної участі та наголосив, що шлях до ефективної миротворчості – і, можливо, врегулювання – пролягає через безумовне виведення всіх іноземних військових, найманців, їхнього озброєння та обладнання з України.   

Він особливо підкреслив, що має бути забезпечений надійний міжнародний контроль над тимчасово неконтрольованою частиною українсько-російського державного кордону.

«Це саме той ключ до врегулювання, оскільки не може бути мови про успіх у поверненні миру на Донбас без упередження проникнення російських регулярних військ, озброєнь, обладнання та найманців на Донбас», - зазначив Глава держави. Він наголосив, що розгортання миротворчої операції ООН «має радше відновити справедливість, ніж заморозити конфлікт та зацементувати окупацію». 

«Справедливим було б відновити суверенітет України над усією її територією. Справедливим було б гарантувати те, що ніхто не зможе забрати в України свободу», - наголосив Президент та підкреслив, що у процесі визначення параметрів місії мають бути дотримані всі принципи миротворчості ООН.

«І ми наполягатимемо на цьому протягом усього переговорного процесу, скільки б він не тривав», - зазначив він.

Президент також підтвердив запрошення Генеральному секретареві задіяти свої статутні повноваження та спрямувати технічну оціночну місію в Україну, на основі оцінок якої мають бути розроблені та представлені Раді безпеки ООН для подальшого розгляду можливі варіанти політичної та безпекової присутності ООН на Донбасі.

На завершення Президент підкреслив, що миротворчість залишається одним з ефективних інструментів для перетворення світу у більш безпечне місце та підкреслив незмінну відданість України справі миротворчості ООН.