Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Під час візиту до США Президент України провів низку зустрічей на вищому рівні

Під час візиту до США Президент України провів низку зустрічей на вищому рівні

У рамках Генеральної Асамблеї ООН та робочого візиту до Нью-Йорку Петро Порошенко провів переговори з президентами Фінляндії, Австрії, Польщі, Болгарії, Словаччини, а також з Віце-президентом Європейської комісії та Президентом Європейської Ради.

Під час усіх зустрічей сторони обговорювали питання деокупації Криму, розміщення на Донбасі миротворчої місії ООН та скоординували позиції в цьому напрямку.

Зокрема, відповідні питання було порушено в ході зустрічі з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском.

Під час зустрічі з Президентом Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо співрозмовники обговорили шляхи посилення українсько-фінляндської двосторонньої взаємодії. Глава держави привітав наміри фінляндської бізнес-делегації здійснити найближчим часом візит в Україну. Президент висловив вдячність фінляндській стороні за підтримку проектів в нашій державі в освітній та енергетичній галузях.

З Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою Петро Порошенко обговорив широкий спектр питань двосторонніх взаємин, зокрема - безпекову проблематику. Йшлося про подальший розвиток політичного діалогу на вищому рівні між двома країнами, а також співпрацю в сфері енергетичної безпеки та транскордонного співробітництва.

У ході розмови з Віце-президентом Європейської комісії - Високим Представником Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики Федерікою Моґеріні Глава держави привітав новий рівень взаємодії України з ЄС, зокрема - в контексті набуття чинності Угоди про асоціацію та встановлення безвізового режиму. Сторони обговорили також нові стратегічні цілі на шляху європейської інтеграції України.

Під час зустрічі з Президентом Австрійської Республіки Александром Ван дер Белленом Президент України привітав позитивну тенденцію у сфері двосторонньої торгівлі в результаті набуття чинності поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

На зустрічі з Президентом Словацької Республіки Андреєм Кіскою співрозмовники позитивно оцінили збереження позитивних тенденцій нарощування товарообігу між двома країнами. Було відзначено важливість проведення до кінця поточного року засідань двосторонніх українсько-словацьких комісій у сфері економіки, промисловості, науково-технічного співробітництва, транскордонного співробітництва та туризму. Було домовлено посилити взаємодію у питаннях встановлення спільного прикордонного та митного контролю на державному кордоні між двома країнами для посилення ефективності боротьби з нелегальною міграцією та контрабандою.

З Президентом Республіки Болгарія Руменом Радевим сторони висловили сподівання на продовження ефективної взаємодії двох країн під час головування Республіки Болгарія у Раді ЄС у 2018 році. Також обговорили окремі актуальні питання двосторонньої економічної співпраці, у тому числі стосовно реалізації проекту реконструкції автодороги Одеса – Болград – Рені, а також гуманітарної співпраці та захисту прав національної меншини.