Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині вперше проходить фінальний етап «Джури»

На Харківщині вперше проходить фінальний етап «Джури»

Урочисте відкриття ІІІ Всеукраїнського етапу військово-патріотичної гри «Джура - 2017: Слобідська Січ» відбулось 14 серпня біля пам’ятника Тарасу Шевченку.

У патріотичних змаганнях, які триватимуть до 24 серпня, візьмуть участь 26 команд з різних куточків України. Усього до Харківської області прибуло понад 200 учасників гри.

Відкриваючи захід, від імені голови ХОДА Юлії Світличної гостей Слобожанщини привітав заступник директора Департаменту науки і освіти, начальник Управління освіти і науки Володимир Ігнатьєв.

«Ви - переможці обласних турів - гідні звання «джур». Ви, українські патріоти, є гідними продовжувачами козацької слави. Бажаю вам отримати найкращі враження від знайомства зі Слобожанщиною, нові знання та знайти багато друзів. Слава Україні!», - звернувся до учасників змагань Володимир Ігнатьєв.

Також учасникам ІІІ етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») зачитали вітання від міністра Лілії Гриневич.

«Джурами за козацьких часів називали юнаків, які готували себе до захисту рідної землі. Через козацький вишкіл, набувши військової вправності та опанувавши військове мистецтво, джури ставали козаками – гідними оборонцями честі та свободи українського народу. Протягом століть на козацьких традиціях виховувалися покоління українців, які й сьогодні з честю та гідністю стали на захист України», - відзначила Лілія Гриневич.

Організатори нагадали, що минулого року ІІІ (Всеукраїнський) етап гри «Джура - 2016: Хаджибейська Січ» відбувся в Одеській області. За традицією символ гри одесити передали харків’янам. Як представник команди - господаря змагань, прийняв символ всеукраїнської гри «Джура» ройовий рою «Безстрашні мурахи» Нововодолазького району Харківської області Олексій Кулик.

Голова Харківського обласного громадського штабу гри «Сокіл» («Джура») Віталій Янов вважає, що Харківщина гідно проведе фінальний етап гри. Він відзначив, що гра – не тільки змагання, але й дієва система національно-патріотичного виховання, завдяки якій діти з різних куточків країни знайомляться з історією України.

Наразі діти проводитимуть гру на базі Навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій (с. Ватутіне Нововодолазького району Харківської області).

«Команди – рої змагатимуться у влучності стрільби, стройовій підготовці, наданні медичної допомоги тощо. Крім того, відбудуться квести на знання історії України, діти планують відвідати ЛандауЦентр, екопарк та здійснити ходу до пам'ятника Івану Сірку в Мерефі. Програма розписана до хвилини, тому зайвого часу у дітей не буде»,  - поділився Віталій Янов.

У ході відкриття харківського етапу змагань молодих патріотів благословив архієпископ Харківський і Полтавський владика Ігор. Він привітав вірян зі святом Маковія та побажав учасникам чесних перемог у житті.

«Я бажаю всім вам, щоб ви вміли говорити «ні» неправді. Шевченко, біля пам’ятника якого ми стоїмо, в останні дні свого життя пишався тим, що він, не лукавлячи, пройшов своє життя. Хай же і у вас не буде «зерна неправди за собою», а тверда воля допомагає дійти до перемоги», - звернувся до молодих людей архієпископ.

Більше фото