Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Лічильники тепла в усьому житловому фонді повинні встановити до 2 серпня 2018 року

Лічильники тепла в усьому житловому фонді повинні встановити до 2 серпня 2018 року

Як в області реалізують положення законів України про комерційний облік теплової енергії, водопостачання та газу розповіли керівники профільних підрозділів ХОДА.

Роз'яснюючи нюанси Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який набрав чинності 2 серпня, директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк нагадав, що до серпня цього року лічильники води та тепла в будинках встановлювали за рахунок інвестиційних програм обслуговуючих підприємств.

«Усі витрати на встановлення приладів обліку лягали в тариф і враховувалися в процесі прийняття та виконання інвестиційної програми. Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» зобов'язує операторів зовнішніх інженерних мереж обладнати 100% житлових будинків побутовими вузлами обліку теплової енергії та води за рахунок споживачів», - повідомив Сергій Магдисюк.

Так, до 2 серпня 2018 року житловий фонд на 100% повинен бути оснащеним приладами обліку теплової енергії. Прилади обліку гарячої й холодної води в нежитлових приміщеннях повинні встановити протягом року, в житлових - протягом двох років. Також закон забороняє приєднувати до зовнішніх інженерних систем нові будинки, якщо вони не обладнані приладами обліку.

«За оцінками експертів, після виконання всіх заходів, які прописані в законі, невраховані витрати води буде знижено на 3/4, а споживання теплової енергії скоротиться на 15 -20%», - навів дані Сергій Магдисюк .

У свою чергу начальник Управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексій Белоцький нагадав про норми Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу».

«Згідно з цим законом, до 1 січня 2018 року в усіх абонентів повинні бути встановлені вузли обліку газу, що дозволить ефективно використовувати енергоресурси. Обов'язок щодо установки вузлів обліку лежить на газорозподільних підприємствах. У Харкові це «Харківміськгаз», а на території області - «Харківгаз». Категорія, яка ще не повністю покрита вузлами обліку, - це споживачі, у яких є газові плити», - повідомив Олексій Белоцький.

Він також зазначив, що установка загальнобудинкових лічильників викликала резонанс з боку споживачів, які не погодилися розраховувати споживання газу за уніфікованим обліком.

«З боку ХОДА була проведена робота - газорозподільні підприємства на сьогодні призупинили установку загальнобудинкових вузлів обліку. Там, де процес установки ще йде, вузли будуть використовувати як технологічні», - зазначив Олексій Белоцький.

Довідка. За даними Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА, в Харківській області рівень забезпечення будинковими приладами обліку тепла становить 69%, приладами обліку гарячої води - 8,2% холодної води - 37,2%. У 2017 році лічильники теплової енергії встановили в 694 житлових будинках (необхідно оснастити ще 2052 житлових будинки). У середньому вартість одного приладу обліку теплової енергії - від 20 до 50 тис. грн з урахуванням ПДВ. Орієнтовна сума, що необхідна для оснащення житлового фонду приладами обліку теплової енергії, становить близько 100 млн грн. Також у 2017 році в Харкові за рахунок місцевого бюджету були профінансовані роботи з оснащення вузлів комерційного обліку на суму 30 млн грн (оснащено 610 будинків).