Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відбулася прем’єра опери «Мазепа»

У Харкові відбулася прем’єра опери «Мазепа»

1 липня в Харківському національному театрі опери та балету ім. М.Лисенка презентували оперу Петра Чайковського, яка є частиною грандіозного проекту «Гетьман України Іван Мазепа».

З прем’єрою глядачів привітав заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

«Це важлива подія в культурному житті Харківської області. Але постановка опери «Мазепа» у Харківському оперному театрі має ще й велике суспільне значення, - наголосив заступник керівника області. - У цьому році ми відзначаємо 330 років від часу обрання Івана Мазепи гетьманом України. Ця подія мала велике значення для становлення Української козацької держави та подальшої боротьби за незалежність України. Постать Івана Мазепи, який понад 20 років керував українською державою, протягом десятиліть оцінювалася з радянської, антиукраїнської позиції. Але сьогодні, в часи національного відродження та становлення європейської України, ми відновлюємо історичну справедливість та повертаємо Україні її героїв».

Михайло Черняк зазначив, що в Харківській області заплановано багато заходів, присвячених річниці обрання гетьмана Мазепи.

Головні заходи відбудуться у селищі Коломак, в якому Івана Мазепу було обрано гетьманом. Там відкриється пам’ятник видатному українцю, пройде етнофестиваль «Коломак-Мазепа-фест».

«Звичайно, центральною подією стала саме масштабна постановка опери «Мазепа» у Харківському національному театрі опери та балету. Приємно, що 22 липня мешканці області зможуть побачити оперу «Мазепа» в Коломаку - у форматі «open air», на відкритому майданчику», - повідомив Михайло Черняк.

Він подякував колективу Харківського оперного театру за надзвичайну постановку та побажав глядачам отримати найкращі враження.

Довідка. Постановники опери «Мазепа» – режисер Армен Калоян, диригент, народний артист України Володимир Гаркуша, художник, Заслужений художник України Надія Швець і художник по костюмах Ілля Паньок – створили власну редакцію тексту і, відповідно, внесли зміни до музичної драматургії опери. Автори вистави «хочуть показати Мазепу-людину, яка щиро любить свою Марію і страждає від того, що державні справи змушують його діяти жорстоко з нею та її батьком. Він повинен думати про державу попри почуття і особисті прихильності».