Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Заощаджені на субсидіях кошти громадянам почнуть виплачувати з 1 вересня

Заощаджені на субсидіях кошти громадянам почнуть виплачувати з 1 вересня

Про новий порядок та зміни в оформленні субсидій у наступному опалювальному сезоні розповів директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

За його даними, наразі в Харківській області субсидії отримали майже 513 тис. домоволодінь (усього їх нараховується біля 1 млн). Також директор департаменту нагадав, що з 1 травня триває автоматичне призначення субсидій. Відповідно, субсидію вже нараховано близько 60 тис. домоволодінь.

Окремо Юрій Шпарага виділив питання монетизації субсидій.

«На монетизацію має право той, хто заощадив субсидію в період опалювального сезону. Станом на сьогодні таких громадян 72 тисячі (основна частка – громадяни, які опалювали своє приміщення, використовуючи газ), - розповів Юрій Шпарага. – Заощадженими вважаються кошти в межах соціальної норми. Організації - надавачі послуг сьогодні дали списки таких громадян до управлінь соціального захисту населення. Громадян повідомлено та вони мають право на повернення готівкою вартості 100 кубометрів газу або 150 кВт електроенергії».

За словами Юрія Шпараги, після того, як громадяни отримали відповідні повідомлення, вони повинні з’явитися в управління соцзахисту населення та написати заяву, в якій потрібно вказати рахунок банку або поштове відділення для отримання переказу.

«Наразі розробляється новий порядок виплат готівки. Виплата заощаджених коштів почнеться з 1 вересня», - сказав директор департаменту соцзахисту. 

Крім того, Юрій Шпарага підкреслив, що новим порядком врегульовано норми отримання субсидій для садових будинків або для тих громадян, які ще не вступили в спадок. Тобто, місцеві органи влади зможуть прописати такі норми у своїх громадах.

Також, за словами директора Департаменту соціального захисту населення, з 1 травня збільшено соціальний норматив для сімей з однієї або двох непрацездатних осіб. Тепер у таких випадках соціальний норматив обліковується як 75 кв. м площі (раніше – 48,8 кв.м).

Юрій Шпарага також нагадав, що для отримання автоматичного перерахунку субсидії громадянам потрібно сплатити всі борги за комунальні послуги або укласти договори на їх реструктуризацію.

«Відповідно до нового порядку, домогосподарства - отримувачі субсидій в опалювальному періоді 2016-2017 років не повинні мати заборгованості з оплати субсидій. Якщо борг не сплачено строком 2 місяці або більше, субсидія автоматично не нараховується. Вирішити це питання громадяни можуть, домовившись про реструктуризацію боргу з надавачами тепла чи газу», - зазначив Юрій Шпарага.