Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З початку року на Харківщині стало на 20 тис. менше працівників, які отримують зарплату нижче за мінімальну

З початку року на Харківщині стало на 20 тис. менше працівників, які отримують зарплату нижче за мінімальну

15 червня заступник голови ХОДА Михайло Черняк взяв участь у селекторній нараді Кабінету міністрів України з питання забезпечення підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн.

Селекторна нарада проходила під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка.

У ході наради Михайло Черняк розповів про низку заходів, які було вжито на Харківщині для забезпечення підвищення мінімальної заробітної плати.

Так, в області було створено профільну робочу групу, а також активізовано роботу відповідних груп у районах та містах обласного значення. З початку року проведено 98 засідань, у ході яких заслухано понад 500 роботодавців, які виплачували зарплатню нижче за мінімальну, проведено 250 семінарів з питань легалізації робочих місць та доходів, у яких взяли участь понад 3 тисячі роботодавців.

«Головним управлянням Держпраці у Харківській області з початку року проведено 349 перевірок щодо дотримання законодавства відносно мінімальної заробітної плати. Порушення встановлено лише на одному підприємстві з перевірених. Під час перевірки зарплату працівникам було донараховано», - розповів Михайло Черняк.

За даними Пенсійного фонду, в області поступово скорочується чисельність застрахованих осіб, яким нараховано заробітну плату менше мінімальної.

«Так, кількість працюючих, яким у січні поточного року нараховано нижче за мінімальну зарплату, становила 79,4 тис. осіб (11,26% до загальної кількості), а у квітні - 55,8 тис. осіб (8,26%), - уточнив заступник голови ХОДА. - Основною причиною виплати заробітної плати, меншої за мінімальну, є неповна зайнятість».

Також Михайло Черняк повідомив, що середньомісячна заробітна плата штатних працівників області за січень-квітень склала 5628 грн (по Україні - 6407 грн), темп зростання становить 138,6% (по країні - 136,7%).