Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відкрився Центр розвитку місцевого самоврядування

На Харківщині відкрився Центр розвитку місцевого самоврядування

Центр надаватиме допомогу об’єднаним громадам у вирішенні організаційних питань, роботі з регіонального розвитку, територіального планування тощо.

У відкритті закладу 24 травня взяв участь заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

Офіс Центру розмістився за адресою: провулок Банний, 1.

Харківський ЦРМС став 14-м регіональним центром, який було відкрито цього року. Такі центри по всій країні створюються за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Реалізацію проекту в нашому регіоні підтримали Харківська ОДА, обласна рада та Генеральне консульство Республіки Польща в Харкові.

У своєму вітальному слові на урочистому заході з нагоди відкриття закладу Михайло Черняк відзначив, що робота щодо децентралізації та створення ОТГ на Харківщині триває вже декілька років і має позитивні результати.

«Підтримка органів місцевого самоврядування – це одна з головних реформ, які впроваджуються сьогодні в країні. Реформа реалізується завдяки ініціативі Президента України Петра Порошенка, КМУ й західних партнерів, - підкреслив Михайло Черняк. – На місцевому рівні голова ХОДА Юлія Світлична також наголошує, що серед пріоритетних завдань - формування спроможних громад, які згодом дадуть області новий поштовх до розвитку».

За словами заступника керівника області, зі створенням кожної нової громади зростає рівень довіри до влади. Михайло Черняк наголосив, що за декілька років громади повинні вийти на новий рівень вирішення завдань.

«Цей новий рівень передбачає більшу відповідальність депутатів, які обираються в громадах. Це інша динаміка й прогрес розвитку громад», - сказав заступник голови ХОДА.

Керівник групи управління проекту Програми «U-LEAD з Європою» Віктор Ветцель розповів, що у ЦРМС буде надаватися практична допомога об’єднаним громадам у розбудові спроможності, вирішенні організаційних питань у сфері децентралізації, в роботі з регіонального розвитку, територіального планування тощо. Він зазначив, що Програма – це спеціальний проект за участю багатьох донорів, серед яких Європейський союз та 5 країн-членів ЄС: Данія, Естонія Німеччина, Польща та Швеція.

«Чому ми втілюємо цю програму та підтримуємо реформу децентралізації в Україні? Тому що ми вважаємо, що всі ці заходи принесуть позитивні зміни населенню України, - зауважив Віктор Ветцель. - Одним з найважливіших заходів, який втілює в життя наша Програма, є створення центрів розвитку місцевого самоврядування. Адже ця установа залишатиметься юридичною особою й після завершення нашої Програми».

Директор Харківського ВП установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Діана Баринова вже намітила план подальших заходів.

«Ми сподіваємося, що станемо таким майданчиком співпраці для всіх партнерів, які йдуть у напрямку реалізації проекту. Будемо проводити семінари, навчальні візити до інших областей та країн, де представники ОТГ ознайомляться з позитивним досвідом створення, управління та розвитку громад», - поділилася Діана Баринова.

Після церемонії відкриття Центру відбулося засідання круглого столу за темою: «Реформа місцевого самоврядування на Харківщині. Реалії та перспективи».

Довідка. За даними ХЦРМС, на Харківщині планується створити 57 ОТГ. Наразі створено 6 об’єднаних громад: Старосалтівська селищна Вовчанського району, Чкалівська селищна Чугуївського району, Роганська селищна Харківського району, Мереф’янська міська Харківського району, Нововодолазька селищна Нововодолазького району та Зачепилівська селищна Зачепилівського району. Близько 15 потенційних центрів ОТГ ініціювали процес об’єднання та знаходяться в його активній фазі.