Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Музей Іллі Рєпіна в Чугуєві відновив роботу після реставрації

Музей Іллі Рєпіна в Чугуєві відновив роботу після реставрації

Урочисте відкриття оновленого художньо-меморіального музею відбулося 22 травня.

Реставраційні роботи фінансувалися з обласного бюджету й тривали з 2014-го по 2016-й роки. У результаті вдалося відтворити зовнішній вигляд та внутрішнє планування будинку Іллі Рєпіна – такими, якими вони були за життя художника.

«Проект реставрації було виконано на високому науковому рівні, він ґрунтувався на кресленнях, які ми віднайшли в архівах. Будівельники дуже скрупульозно підійшли до втілення проекту», - розповіла директор музею Світлана Бучаста.

У ході реставрації будівельники зміцнили фундамент будівлі, замінили перекриття даху та покрили його черепицею, яка точно відтворює автентичну. Штукатурка на відновлених фасадах та всередині приміщення також виконана в автентичному стилі.

«У будинку замінили підлогу та інженерні системи, вперше обладнали його системою вентиляції, завдяки чому відвідувачі почуватимуться під час екскурсій набагато комфортніше, адже раніше в маленьких задушливих кімнатах просто не вистачало повітря», - зауважила Світлана Бучаста.

Також було виконано роботи з упорядкування прилеглої території. Тротуари автентичної частини будинку виклали цеглою, як це було за часів Рєпіна. Територію, яка була приєднана до музею пізніше, для контрасту виклали тротуарною плиткою «старе місто». Біля пам’ятника художнику обладнали майданчик, де проходитимуть святкові заходи та пленери. Огорожу музею також побудували в стилі ХІХ сторіччя - з цегли.

Будинок-музей обладнали системами відеоспостереження та сигналізації. Крім того, у виставковій частині будівлі встановили музейне освітлення, завдяки чому відвідувачі можуть у деталях роздивитися особисті речі родини Рєпіна. Також тут з’явилася «плазма», на якій відвідувачі зможуть побачити картини художника.

Загальна вартість реставраційних робіт склала 2 млн 253 тис. грн.

До відкриття музею після відновлення оновили його експозицію. Зокрема, тут з’явився стенд, який ілюструє мемуари художника та розповідає про найважливіші події його життя.

«Відтворення меморіального дому-музею в його історичному вигляді надасть змогу всім охочим більш детально ознайомитись з життям та творчістю видатного художника. Сподіваюся, що цей заклад стане популярним туристичним об’єктом Харківщини», - сказав під час відкриття начальник Управління культури і туризму ХОДА Олег Яцина.

У ході урочистого відкриття працівники музею отримали відзнаки Харківської обласної державної адміністрації та Управління культури й туризму ХОДА з нагоди Міжнародного дня музеїв.