Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична відкрила семінар для місцевих депутатів від Конгресу регіональних влад Ради Європи

Юлія Світлична відкрила семінар для місцевих депутатів від Конгресу регіональних влад Ради Європи

Захід триватиме в Харкові протягом трьох днів. Досвідом з депутатами місцевих рад Харківської, Донецької, Луганської та Дніпропетровської областей поділяться європейські колеги.

«Це вже третій семінар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, який відбувається на Харківщині, і продовженням нашої співпраці буде проведення в червні 2017 року в Харкові засідання Моніторингового комітету Конгресу. Понад 100 депутатів Європейського союзу завітають на Харківщину, і ми зможемо показати їм, що таке Харків і що таке Україна», - відзначила голова ХОДА, Віце-президент Палати регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Юлія Світлична.

Семінар «Депутати місцевої ради: рушійна сила місцевої демократії» проводиться Конгресом у рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 - 2017 роки. Головними спікерами семінару стануть член Асамблеї Лондону Ендрю Бофф та віце-мер міста Укль (Бельгія) Марк Кулз, який також є доповідачем Конгресу з питань місцевої та регіональної демократії в Україні.

Вітаючи на Харківщині учасників та спікерів заходу, Юлія Світлична відзначила, що спілкування з представниками Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи надасть депутатам місцевих рад можливість отримати новий досвід та напрацювати спільні кроки щодо вирішення окремих питань.

«Ці травневі дні взагалі проходять в Україні під прапором Євросоюзу. Дні Європи тривають, і мені приємно, що ще один європейський захід ми проводимо тут, на сході України», - підкреслила голова ХОДА.

За її інформацією, під час семінару, що триватиме з 16 по 18 травня, планують розглянути теми місцевого самоврядування, фінансової спроможності, а також відповідальності депутатів перед своїми виборцями. Центральними питаннями мають стати запровадження європейських підходів під час реалізації реформ в Україні та, безумовно, децентралізація.

«Децентралізація на сьогодні є однією з найуспішніших реформ в Україні, - підкреслила керівник області. - На прикладі Харківщини можу сказати, що бюджет розвитку регіону, завдяки фінансовій децентралізації, збільшився з 1 млрд до 4 млрд грн. Це дає громадам можливість реалізовувати проекти на місцях. Але децентралізація дає не тільки фінансовий ресурс, але передає й більше повноважень на місця. За повноваженнями стоїть відповідальність не тільки органів місцевого самоврядування та державної влади, але й депутатського корпусу. Я, як депутат обласної ради, це добре розумію. Важливо, щоб за нашими словами йшли конкретні дії. І я сподіваюся, що той досвід, який нададуть учасникам семінару європейські експерти, буде корисним».