Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Внесок Українського народу у перемогу над нацизмом є величезним. Президент

Внесок Українського народу у перемогу над нацизмом є величезним. Президент

Глава держави привітав усіх з Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

У своїй промові Президент нагадав, що гіркі спогади про ті роки не полишають український народ і дбайливо передаються з покоління у покоління.

«Звичайно, війна мала планетарний характер. Звичайно, народи колишнього Радянського Союзу воювали разом. Але при всьому цьому війна мала і свій окремий, український вимір, який для нас, українців, беззаперечно – головний», - підкреслив Петро Порошенко.

Він наголосив, що свято це є і буде, але ми, українці, більше не станемо відзначати його за московським сценарієм.

«Його не можна описати лише двома фарбами, чорною та білою, а інших в радянській та російської палітрі – неначе й нема», - зауважив Президент.

Глава держави наголосив, що Україна категорично відкидає спроби Москви використовувати перемогу над нацизмом в Другій світовій війні для задоволення її реваншистських, імперських та експансіоністських потреб.

«Друга світова війна закінчилася 72 роки тому, а Кремль все ще поривається командувати Україною неначе чотирма українськими фронтами сорокових років минулого століття. Сьогодні у Москві під час акції «Безсмертний полк» пообіцяли нести портрети російських бойовиків, яких послали на Донбас вбивати українців; які з мечем до нас прийшли, а тому від меча і загинули. От це і є справжній символ так званої дружби, дружби у великих і лукавих лапках», - сказав він.

Петро Порошенко назвав взірцем витонченої політичної спекуляції на почуттях людей акцію «Безсмертний полк». «В Москві придумали її насправді не для того, щоб вшанувати пам’ять захисників, а для того, щоб російській експансії у сусідні країни допомагали не лише живі», - з сумом констатував Президент.

Він зазначив, що сьогодні українці згадують всіх, хто віддав свої життя за Вітчизну. «Низько вклоняємося тим ветеранам, які, слава Богу, з нами. І перед дітьми війни. І перед усіма, хто пережив жахливе лихоліття боротьби з нацизмом та кому тепер, на схилі літ, випала доля переживати ще одну війну, ще одного агресора і ще одного окупанта», - сказав Глава держави.

Президент підкреслив, що сьогодні на захист рідної землі, родини та оселі стали нащадки тих, хто боровся з ворогом більше 70-ти років тому.

Глава держави наголосив, що нині відновлено українську армію, українське суспільство стало сильнішим, свідомим своєї історії, традицій, спільної долі, звитяжного минулого і у прагненні доброго майбутнього та захисті свого європейського вибору українці здобудуть перемогу.

«Ми точно переможемо. Це – наш святий обов’язок перед загиблими у Другій світовій війні і тими героями, які в наші дні віддали життя за вільну Україну. Це – обов’язок перед нашими дітьми. Це – обов’язок перед всіма прийдешніми поколіннями», - наголосив Президент.