Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична зустрілася з переможницями Європейської математичної олімпіади для дівчат

Юлія Світлична зустрілася з переможницями Європейської математичної олімпіади для дівчат

11-класниця харківської 45-ї гімназії Ольга Шевченко й учениця фізико-математичного ліцею № 27 Аліна Гарбузова повернулися з престижних міжнародних змагань із золотими медалями.

Ольга завоювала абсолютну перемогу, набравши 42 бали з 42-х можливих, Аліна стала 5-ю, набравши 37 балів.

Юлія Світлична привітала школярок з унікальною для України перемогою та вручила їм подяки голови ХОДА.

«Я рада, що в Харківській області ростуть такі розумні й талановиті діти, які піднімають імідж України у світовій освіті та науці», - сказала голова ХОДА під час зустрічі з переможницями та їх сім'ями.

Юлія Світлична підкреслила, що розвитку освіти й підтримці талановитої молоді в Харківській області приділяється особлива увага.

«Минулого року школярі Харківської області також показали дуже хороші результати. У нас 96 переможців всеукраїнських олімпіад, 7 з них брали участь у міжнародних олімпіадах і всі привезли медалі, - зазначила керівник області. - Цього року в нас також хороші показники на всеукраїнських олімпіадах. Вважаю, що такого результату вдається досягти завдяки трьом складовим: це талант дітей, це їх наполеглива праця й системна робота у сфері освіти області. Ми об'єднали загальноосвітню та вищу школу, щоб діти могли отримувати знання, спілкуючись з ученими, які вже відбулися, й на цій базі готуватися до олімпіад».

Так, Ольга Шевченко розповіла, що до всеукраїнських та міжнародних олімпіад вона готується не тільки в школі, але й під час занять у Малому Каразінському університеті.

«Я займаюся математикою дуже давно. Спочатку - з батьками: ще до школи, потім - у гуртку «Еврика». Але, вважаю, що основну базу знань мені дав саме малий університет, де я займаюся з 5 класу. На тиждень у нас 2 пари, там дають багато нового матеріалу», - розповіла абсолютна переможниця.

Тріумфальною для Ольги стала третя міжнародна математична олімпіада, в якій вона взяла участь. Минулого року з аналогічних змагань вона привезла бронзову медаль. У лютому 2017-го повернулася з міжнародної олімпіади в Румунії з почесною грамотою.

«Звичайно, щоб домогтися таких результатів, доводиться багато займатися, але це приносить мені задоволення», - каже Ольга.

Для нащадка математиків Аліни Гарбузової нинішня міжнародна олімпіада стала першою. І дівчина відразу отримала «золото». За рівнем знань школярка вже давно обійшла батька, який закінчив мехмат університету ім. Каразіна.

«Завдання Аліни такого рівня, що тато їх вже не вирішує, - каже мама переможниці Олена Гарбузова. - Я «зійшла з дистанції» класі в шостому, а тато - у восьмому. Дітей дійсно дуже добре готують, з ними працюють не тільки педагоги, а й студенти, які самі бували на подібних змаганнях, і діляться своїм досвідом».

Крім математики, Аліна також захоплюється програмуванням і вступати, звичайно ж, збирається на рідний факультет батька - мехмат.

Юлія Світлична запевнила школярок та їхніх батьків у тому, що керівництво області готове надати будь-яку допомогу для подальших перемог.

Більше фото