Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Покрівлі всіх житлових будинків, пошкоджених від вибухів боєприпасів у Балаклії, відремонтують до 14 квітня

Покрівлі всіх житлових будинків, пошкоджених від вибухів боєприпасів у Балаклії, відремонтують до 14 квітня

Про хід відновлювальних робіт розповів заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко.

Він зазначив, що обстеження всіх 117 багатоквартирних будинків, які були пошкоджені, провели дві спеціалізовані ліцензовані організації - інститут «Харківпроект» і кафедра конструкцій ХНУ міського господарства ім. О.М. Бекетова.

«4 з цих 117 будинків точно не підлягають відновленню. У тому числі будинок по вул. Петрусенка, 13, де відійшли стіни, зруйнувалися несучі конструкції. У ньому проживали 27 сімей, - розповів заступник керівника області. - Ми спільно з міською радою та РДА визначаємо склад сімей і комплектуємо заявку на придбання квартир з резервного фонду, виділеного державою. Є певний порядок, який ми відпрацьовуємо. На період, поки йде процедура придбання житла, сім'ям пропонується готель, є спортивна база з будиночками».

За словами Євгенія Шахненка, процедура придбання житла займе не менше 2-3 місяців.

Що стосується інших житлових будинків, на даний момент всі вони охоплені роботою. Основна увага зосереджена на заміні покрівель. За даними Євгенія Шахненка, цю роботу планують закінчити до 14 квітня. Ремонтними роботами займаються 16 будівельних компаній. 

Також будівельники займаються заміною пошкоджених вікон у будинках по вулиці Арсенальній і в селищі Нафтовиків.

«У першу чергу ми зробимо житло, а потім повернемося до будівель соціальної сфери, - зазначив Євгеній Шахненко. - Крім цього, є приватний сектор. До нас звернулися близько 1450 чоловік. За всіма заявками ми провели обстеження і визнали серйозно пошкодженими 228 приватних будинків. На них складені кошториси і акти обстеження. Зараз спільно з РДА і міською радою ми відправляємо всю гуманітарну допомогу в приватний сектор: розвозимо шифер, скло, пиломатеріали, щоб люди самі відновлювали будинки».

Крім того, за словами заступника голови ХОДА, вирішується питання про можливість використання резервного фонду бюджету або прямої субвенції для відновлення будинків приватного сектора.