Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Формування «кустових» центрів профтехосвіти дозволить зацікавити бізнес. Голова ХОДА

Формування «кустових» центрів профтехосвіти дозволить зацікавити бізнес. Голова ХОДА

Досвідом Харківщини щодо реформування сфери професійно-технічної освіти Юлія Світлична поділилася в ході конференції «Професійна освіта та підготовка робітничих кадрів: сприяння соціально-економічному та регіональному розвитку України».

Захід відбувся 4 квітня в Києві за участю Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана.

У своїй доповіді на конференції керівник регіону відзначила, що питання розвитку та реформування професійно-технічної освіти є особливо актуальним для Харківщини.

«За останні два роки в нашій області відновили роботу та вийшли на нові ринки ціла низка великих підприємств. Зокрема, у машинобудуванні маємо рекордне зростання виробництва – на 18%», - відзначила Юлія Світлична.

Вона повідомила, що 53 ПТНЗ регіону готують фахівців зі 121 спеціальності.

«Минулого року ці заклади закінчили 7300 осіб і всі вони працевлаштовані. Отже, є затребуваність у робітничих кадрах. А тому потрібна якість підготовки та підвищення авторитету робітничих спеціальностей. Саме тому на регіональному рівні ми активно включаємося у процес реформування цієї сфери», - пояснила голова ХОДА.

Вона розповіла про три головні пріоритети, що позначені керівництвом області в сфері реформування профтехосвіти: «Перше – це кваліфікований та затребуваний роботодавцем фахівець. Друге – це ефективно працюючий заклад професійно-технічної освіти, який має сучасну навчальну базу. Третє – це нова система взаємодії профтехосвіти з реальним сектором, яка відповідає вимогам ринку, а не плановій економіці минулих сторіч».

Юлія Світлична відзначила, що саме для досягнення цих пріоритетів у області було сформовано регіональне замовлення на підготовку 6000 фахівців, а на фінансування ПТНЗ завдяки фінансовій децентралізації змогли виділити майже 350 млн грн. Також позитивним досвідом є використання кластерного підходу.

«У рамках Харківського університетського консорціуму вже створені і діють інноваційно-освітні кластери «Агротехніка» та «Мехатроніка». Вони об’єднують промислові підприємства, вищі та професійно-технічні навчальні заклади, які мають, відповідно, аграрну та авіакосмічну спрямованість. Уже є успішний – практичний – досвід реалізації угоди між концерном «Укроборонпром» та навчальними закладами області. Є приклади і ефективної прямої двосторонньої співпраці із впровадження новітніх технологій в освітній процес. Зокрема, з такими компаніями, як «Хенкель», «Кнауф» та іншими», - повідомила Юлія Світлична.

Виходячи з досвіду, який має Харківщина, керівник регіону запропонувала перейти до формування «кустових» центрів професійно-технічної освіти в областях.

«Це стосується закладів, які готують фахівців як для промисловості, так і для аграрного сектору та інших галузей, що роблять вирішальний внесок в економіку України. Такий підхід дозволить оптимізувати витрати та підвищити якість навчання. І головне – зацікавити бізнес до реальної співпраці, - підкреслила Юлія Світлична. - Харківська область роботу в цьому напрямі вже розпочала, і перші регіональні центри професійно-технічної освіти в нас уже створено. Їх уже шість».