Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна вдячна партнерам у Євросоюзі за продовження політики санкцій проти Росії. Президент

Україна вдячна партнерам у Євросоюзі за продовження політики санкцій проти Росії. Президент

Це Петро Порошенко сказав під час спільної зустрічі Президентів України та Латвії із журналістами у Ризі.

«І я вдячний нашим європейським партнерам, що у випадку, коли Росія не продемонструє свою готовність припинити вогонь, запровадити безпековий пакет, наші партнери готові продемонструвати продовження санкцій проти Російської Федерації як ефективного механізму мотивації Росії дотримуватися взятих на себе зобов'язань під час підписання Мінських угод», - сказав Глава держави.

Петро Порошенко підкреслив, що Росія та проросійські бойовики не лише не виконують Мінських домовленостей, а й продовжують порушувати нові, зокрема - режим припинення вогню, який було проголошено за ініціативи України з 1 квітня напередодні Великодніх свят.

«На жаль, жодного дня, коли б цей режим дотримувався російською стороною, не було. 1, 2 квітня ми бачили певне скорочення застосування важкої артилерії і мінометів. На жаль, вчора ми побачили різку ескалацію – кількість обстрілів, по відношенню до 1 і 2 числа, зросла в 3 рази. Під час мінометного обстрілу із застосуванням 80-міліметрового міномета загинув український військовий. Активно застосовується стрілецька зброя», - наголосив Петро Порошенко. Водночас, підкреслив він, Україна дуже відповідально ставиться до дотримання цього режиму і напередодні 1 квітня міністр оборони та начальник Генерального штабу отримали чіткі накази щодо неухильного дотримання українською стороною режиму припинення вогню.

Президент повідомив, що вчора під час телефонної розмови з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель і Президентом Франції Франсуа Олландом було домовлено про погодження порядку денного для Нормандського формату.

«Ми домовилися про те, що ми ініціюємо, запропонуємо порядок денний для саміту Нормандського формату, де ми маємо рішуче вимагати дотримання і імплементації Мінських угод, обговорити дорожню карту Мінських угод, реалізації цього процесу», - сказав Президент.