Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Представників громад Харківщини запрошують на семінар, присвячений медичній реформі

Представників громад Харківщини запрошують на семінар, присвячений медичній реформі

Дводенний семінар-діалог «Реформування первинної медицини - перші кроки нових територіальних громад» пройде в Харкові 6-7 березня.

Організаторами заходу є Харківська експертна група підтримки медичної реформи, Міністерство охорони здоров’я України та програма «U-LEAD з Європою», що реалізується GIZ.

Учасникам семінару пояснять, як децентралізованим громадам зорієнтуватися у медичній реформі. Зокрема, лідерам громад розкажуть, як оцінити реальні потреби громади у первинній медицині та яким чином залучити фінансування для реорганізації медичної інфраструктури. Мова піде про те, яким чином для фінансування охорони здоров’я використовувати Державний фонд регіонального розвитку, інвестиції та зміцнити базу податкових надходжень.

Важливим елементом семінару стануть конкретні приклади від різних громад, котрі вже мають певний досвід трансформації медичної сфери або використовують нові моделі самоуправління. Зокрема, локальним досвідом інвестицій в охорону здоров’я та реорганізації первинної медицини поділяться представники Чугуївської міської адміністрації. Нагадаємо, Чугуїв став свого роду «полігоном трансформації первинної медицини»  - тут під контролем Харківської експертної групи підтримки медреформи за узгодженням з МОЗ та підтримки міжнародного фонду «Відродження» розробляються та впроваджуються нові принципи побудови «первинки», котрі згодом будуть екстрапольовані на всю Україну.

«Суть нового підходу до надання первинної медичної допомоги - «лікар лікує, громада господарює», - говорить співорганізаторка семінару Тетяна Гавриш. - У громадах із розумним та ефективним управлінням уже сьогодні будують сучасні амбулаторії, квартири для лікарів. Успішно залучають міжнародних донорів, представників бізнесу та громадських організацій. На семінарі ми, зокрема, поговоримо про те, де і як брати гроші на створення нової інфраструктури, навчання лікарів, закупівлю обладнання. Про те, як залучити до роботи у громадах найкращих лікарів та зробити громаду здоровішою».

Зареєструватися для участі в семінарі можна до 13 лютого за посиланням. Усі витрати на дорогу, проживання та харчування під час семінару відшкодовуються організаторами.