Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ухвалено план заходів з відзначення у регіоні 500-річчя Реформації

Ухвалено план заходів з відзначення у регіоні 500-річчя Реформації

Підготовку та відзначення дати обговорили 9 лютого в ході круглого столу під керівництвом заступника голови – керівника апарату ХОДА Анатолія Бабічева.

У заході взяли участь представники протестантських релігійних організацій Харківщини, які утворили Організаційний комітет з підготовки та відзначення 500-річчя Реформації в області.

«Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про відзначення в Україні 500-річчя Реформації». Звичайно, Харківська обласна державна адміністрація не може бути осторонь і всіляко сприятиме відзначенню дати в області на належному рівні, - зазначив Анатолій Бабічев, відкриваючи засідання. - Спільно з протестантськими організаціями ми проведемо в цьому році низку заходів. Впевнений, що ця робота буде плідною й конструктивною».

Голова Організаційного комітету з підготовки та відзначення 500-річчя Реформації в Харківській області Ілля Чуркін зазначив, що мета заходів - інформувати людей про історичне значення Реформації, яка змінила європейське суспільство та визначила подальший розвиток держав.

«Ми вдячні обласній адміністрації за спільну роботу. Нам відомо, що голову ХОДА Юлію Світличну визнано найкращим очільником області за підсумками минулого року, а наша область займає лідируючі позиції серед регіонів. Покращення життя людей - і наша головна задача. Впевнені, разом ми зможемо плідно працювати на благо регіону», - зауважив Ілля Чуркін.

Довідка. Реформація (від лат. Reformatio – перетворення, виправлення) – церковно-релігійне, духовно-суспільне та політично рухове оновлення в країнах Західної та Центральної Європи у XVI столітті, спрямоване на повернення до біблійних першоджерел християнства, яке набуває форми релігійної боротьби проти католицької церкви і папської влади.

Реформацію пов'язують з іменами Мартіна Лютера, Жана Кальвіна та Ульріха Цвінглі – і відповідно називають протестантською, лютеранською або євангелічною.

Передумовою Реформації була криза папства у 14-15 ст. Рух із церковного поступово переростав у суспільний через не втілені надії на церковну реформу після рішень Констанцького собору 1414-1418 років (папа Мартин V) і особливо Базельсько-Флорентійського собору 1431–1449 років (папа Євгеній IV), а також віденського конкордату 1448 року щодо Німеччини між римсько-німецьким кайзером Фрідріхом ІІІ і папою Миколаєм V.

Безпосереднім початком Реформації вважають розповсюдження Лютером персональних листів-звернень, в яких він доводив, що Спасіння та Божа милість досягаються завдяки вірі, а не сповіді в гріхах. Загальним суспільним поштовхом стала публікація латинською 25 жовтня 1517 року в місті Віттенберг заклику до теологічної дискусії у вигляді 95 тез, у яких йшлося про гріх та кару і особливо критикувалась торгівля індульгенціями.

Ініційований Мартіном Лютером церковно-релігійний рух спричинив розрив єдності західноєвропейської церкви – появу національних церковних спільнот та виникнення нової теології протестантизму.

На території Харківської області перші протестантські релігійні громади з’явилися наприкінці 19 століття. На сьогодні на Харківщині майже половину від загальної кількості релігійних організацій складають протестантські.