Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В університеті ім. Каразіна відкрили меморіальну дошку студентам, які загинули в зоні АТО

В університеті ім. Каразіна відкрили меморіальну дошку студентам, які загинули в зоні АТО

На дошці закарбовані імена учнів та випускників вишу - Святослава Горбенка, Владислава Ковальова, Мирослава Мисли та Едуарда Ушакова.

«Вшанування пам’яті героїв – обов’язок кожного громадянина України. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять молодих людей віком від 23 до 33 років, які віддали своє життя за свободу, незалежність та суверенітет нашої держави. Це два студенти та два випускники Каразінського університету. Саме ці герої мають стати прикладом, на якому виховуватимуться наступні покоління студентів, - наголосив у ході церемонії відкриття меморіальної дошки заступник голови - керівник апарату ХОДА Анатолій Бабічев. - Наша країна переживає найбільше випробування у своїй новітній історії – боротьбу за державність. І сьогодні, як ніколи, ми повинні згуртуватися, об’єднати громадське суспільство навколо ідеї збереження нашої державності, територіальної цілісності, суверенітету, бути єдиними у розбудові нової сильної України. Впевнений, що вихованці славетного Каразінського університету віддадуть усі свої знання для розбудови процвітаючої європейської України».

На заході були присутні учасники АТО, серед яких - викладачі університету.

Заступник декана економічного факультету Дмитро Мангушев наголосив, що Харківська область є мирним регіоном завдяки саме бійцям, які боронять кордони України на сході.

«Війна триває, вона всього у 300 км він Харкова. Ціна нашого спокою - життя молодих хлопців. Завдяки героям, які віддали за Україну найдорожче, і тим, хто сьогодні бореться за суверенітет нашої держави, ми можемо жити звичайним життям, не боятися обстрілів, будувати плани на майбутнє, - сказав викладач. - Вшановуючи пам’ять загиблих героїв, кожний має задуматися - що він зробив для своєї країни?».

Святослав Горбенко – боєць 1-ї штурмової роти 5-го батальйону Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Навчався на історичному факультеті ХНУ ім. В.Н. Каразіна. Взимку 2013-2014 років брав участь у Революції гідності, активний учасник харківського Євромайдану. У серпні 2014 року став до лав Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», був бійцем 1-ї штурмової роти 5-го батальйону. Брав участь у боях за Донецький аеропорт. 3 жовтня 2014 року, рятуючи чергового травмованого побратима, у результаті пострілу з танку в приміщення старого терміналу боєць Горбенко дістав смертельне осколкове поранення сонної артерії, а також поранення руки та ноги, і загинув від отриманих поранень.

Владислав Ковальов - випускник медичного факультету ХНУ ім. В.Н. Каразіна, працював лікарем-хірургом у лікарні Управління Міністерства внутрішніх справ України в Херсонській області. У червні 2014 року добровольцем став до лав батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Херсон», виконував обов'язки лікаря-хірурга. 29 серпня 2014 року рядовий міліції Ковальов загинув під час виходу з «Іловайського котла» так званим «зеленим коридором» поблизу села Новокатеринівка Старобешівського району Донецької області.

Мирослав Мисла - військовий, командир відділення окремої зведеної штурмової роти «Карпатська Січ» 93-ї ОМБР. З 2009 по 2015 роки навчався на історичному факультеті ХНУ ім. В. Н. Каразіна. З перших днів війни добровольцем вирушив на схід у складі батальйону МВС особливого призначення «Січ». 2 жовтня 2016 року загинув поблизу села Кримське (Новоайдарський район) Луганської області. Мирослав на чолі розвідгрупи під час виконання бойового завдання підірвався на «розтяжці» та помер від отриманих поранень.

Едуард Ушаков у 2007-2009 рр. навчався на історичному факультеті ХНУ ім. В. Н. Каразіна. Солдат резерву, старший стрілець 2-го батальйону спеціального призначення НГУ «Донбас». Загинув 29 серпня 2014 року під час виходу з «Іловайського котла» внаслідок обстрілу.