Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Дергачівському районі вживають необхідних заходів для локалізації АЧС

У Дергачівському районі вживають необхідних заходів для локалізації АЧС

Заходи, які проводять в області для недопущення поширення африканської чуми свиней, обговорили 13 січня на засіданні Державної протиепізоотичної комісії при ХОДА.

Засідання пройшло під керівництвом першого заступника голови ХОДА Марка Беккера. Він зазначив, що в цьому році на території України вже виявлено 5 випадків АЧС (на території Луганської, Миколаївської, Кіровоградської, Одеської та Харківської областей).

Марк Беккер акцентував увагу всіх учасників засідання на необхідності посилити роботу щодо запобігання поширенню АЧС. Він підкреслив, що органи місцевого самоврядування та виконавчої влади на місцях несуть всю повноту відповідальності за заходи, які проводяться на їх території.

«На даний момент розробляється програма щодо недопущення поширення збудника АЧС, - повідомив Марк Беккер. - Ми зараз повинні «озброїти» ветлікарів і представників Держпродспоживслужби усіма необхідними засобами».

В ході засідання в.о. начальника ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області Олександр Тертишник проінформував членів комісії щодо останнього випадку АЧС в Дергачівському районі. 11 січня 2017 року житель села Білаші виявив у своєму приватному господарстві труп свині. Лабораторне дослідження підтвердило, що причиною смерті тварини став вірус африканської чуми свиней.

«На сьогодні в епізоотичному осередку проводяться заходи щодо ліквідації збудника АЧС, - повідомив Олександр Тертишник. - Проводиться подворовий обхід приватних домоволодінь громадян з метою виявлення поголів'я свиней, обладнаний карантинно-поліцейський пост з дезінфекційним бар'єром».

Нагадаємо, перший випадок АЧС в Харківській області зафіксували 29 серпня 2016 року. З того часу в рамках карантинних заходів в регіоні було встановлено 25 карантинно-поліцейських постів. Всього було обстежено понад 140 тисяч дворів в 281 населеному пункті в 15 районах області. У райдержадміністраціях провели акумуляцію коштів з резервного фонду для виплати компенсації власникам за вилучених свиней.