Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові обговорили питання взаємодії науки, освіти та промисловості

У Харкові обговорили питання взаємодії науки, освіти та промисловості

Заступник голови – керівник апарату ХОДА Анатолій Бабічев взяв участь у спільному засіданні Ради Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України та експертної групи НК КМУ з промислового розвитку.

Захід відбувся на базі головного офісу Індустріальної групи УПЕК.

Роль науки та освіти в інноваційному оновленні промислового комплексу регіону обговорили керівники наукових установ, вищих навчальних закладів, промислових підприємств, органів державної влади, члени експертної групи Національного комітету з промислового розвитку.

Анатолій Бабічев привітав присутніх від імені голови ХОДА Юлії Світличної та побажав плідної співпраці. Він також нагадав, що у травні 2016 року була підписана Угода про співпрацю між Харківською обласною адміністрацією, Північно-Східним науковим центром, Радою ректорів Харківського вузівського центру та Харківським університетським консорціумом. 

«Головне завдання, яке перед нами стоїть відповідно до цієї угоди, - поліпшення взаємодії освіти, науки, бізнесу, влади і виробництва. Цей документ впевнено набирає реального наповнення, і свідченням цього процесу є сьогоднішня зустріч», - сказав Анатолій Бабічев.

Він також зазначив, що першочерговим завданням є розробка конкретних пропозицій щодо вдосконалення організаційно-інституційної складової системи управління промисловістю, формування нової нормативно-правової бази у цій сфері, забезпечення на принципово нових засадах розвиток машинобудівного комплексу регіону.

«У нас є чудові наукові досягнення, інноваційні розробки, і є виробництво. Але дуже часто ці напрямки не пов’язані між собою. Наша мета – розвивати промисловість, а її майбутнє залежить від інноваційних підходів. Ми повинні знайти нові методи управління процесами для того, щоб вийшов якісний продукт. Це буде не лише вклад у науку, освіту та виробництво, але й в економіку регіону в цілому», - зазначив Анатолій Бабічев.

Також він нагадав, що в області активно ведеться робота з популяризації науки серед школярів та молоді.

На засіданні були озвучені конкретні пропозиції щодо реалізації потенційних можливостей для виходу промислового комплексу Харківщини на інноваційну модель розвитку завдяки тісній та продуктивній взаємодії освіти, науки і бізнесу, при обов’язковому законодавчому забезпеченні сприятливого інвестиційного клімату.

У ході заходу експерти обговорили питання стосовно стимулювання діяльності державних підприємств, створення робочої групи з організаційного забезпечення робіт щодо гармонізації стандартів та технічних регламентів промислової продукції, що експортується, до вимог ЄС. Також частина часу була приділення обговоренню комерціалізації та капіталізації об’єктів інтелектуальної власності і створенню науково-освітньо-виробничого регіонального кластера. Окрім того, у  ході засідання було прийняте рішення рекомендувати харківським вищим навчальним закладам та установам НАН України повернутися до практики створення філіалів кафедр або відділів на промислових підприємствах регіону. 

Також у ході зустрічі присутнім показали інноваційні розробки Індустріальної групи УПЕК у сфері залізничного транспорту та повітряних клімат-систем.