Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми довели, що саме з Харківщини починаються нові регіональні реформи. Юлія Світлична

Ми довели, що саме з Харківщини починаються нові регіональні реформи. Юлія Світлична

Голова ХОДА взяла участь у Польсько-українському форумі з питань місцевого самоврядування, що проходить 29 листопада в Харкові.

У заході беруть участь представники органів держаної влади та місцевого самоврядування, а також польські експерти.

Організаторами заходу є Харківська обласна державна адміністрація, Генеральне Консульство Республіки Польща у Харкові, ГО «Польсько-українська аграрна асоціація» та Харківський регіональний Офіс реформ та розвитку (Центр розвитку місцевого самоврядування).

Відкриваючи захід, Юлія Світлична наголосила, що з усіх європейських партнерів саме Польща за найкоротший проміжок часу досягла успіху у реформі місцевого самоврядування, яка надає змогу знайти нові шляхи до соціально-економічного розвитку і тим самим підняти добробут населення. Керівник області також відзначила, що Харківщина має багато спільних з Польшею проектів. У нашому регіоні та країні в цілому діють програми з обміну досвідом з польськими партнерами. Представники місцевого самоврядування мають можливість проходити стажування в Польщі, а також отримувати інформацію за допомогою відео- та скайп-конференцій.

«Ми за останні роки довели, що саме Харківщина може стати потужним форпостом не тільки України, але і Європи. Саме Харківщина - своїм характером, волею та жагою до перетворень - довела всьому світові, що ми можемо бути сильними. І саме з Харківщини починаються нові регіональні реформи. Тому сьогодні ми маємо можливість подискутувати з польськими представниками щодо питань налагодження процесів децентралізації. Наші сумісні переговори  з Генеральним консулом Польщі у Харкові Янушом Яблонським доводили нам раз у раз те, що ми повинні створити єдиний майданчик для обміну досвідом», - підкреслила голова ХОДА.

Вона також нагадала, що завдяки процесу децентралізації, який розпочався ще 2015-го року, Харківщина другий рік поспіль працює з перевиконанням усіх місцевих бюджетів.

«Також реформа дала змогу створювати нові програми соціально-економічного розвитку, нову інфраструктуру систем освіти та охорони здоров’я. Найближчим часом у цій сфері будуть започатковані нові реформи регіонального спрямування, - зазначила Юлія Світлична. – Окрім того, реформа децентралізації дала змогу представникам громад вирішувати нагальні проблеми, які існують на їх територіях. Децентралізація – це шлях до покращення послуг. Ми всі разом повинні зробити все, щоб місцеве населення, жителі Харківщини повірили у зрушення».

Керівник області також зазначила, що національним пріоритетом наразі залишається об’єднання територіальних громад. На Харківщині до цього процесу буде привернуто особливу увагу. Вона відзначила, що об’єднання надасть громадам можливість акумулювати бюджет та поповнити фінансові ресурси для того, щоб вирішувати нагальні проблеми територій.

Генеральний консул Республіки Польща у м. Харкові Януш Яблонський подякував керівництву ХОДА за допомогу в організації форуму. У своєму виступі він також зазначив, що процес децентралізації повинен мати комплексний характер, а перші помітні результати реформи децентралізації будуть відчутні лише за декілька років.

«Має відбуватися ліквідація непотрібних завдань держави або передача їх територіальним суб’єктам публічної влади. Місцеві органи влади повинні мати гарантоване право володіння майном та доходами, а також самостійного формування бюджетів. Крім того, слід пам’ятати, що забезпечення функціонування органів місцевого самоврядування дає істотну економію та покращує функціонування всієї системи місцевого самоврядування та бюджетної системи. Також слід пам’ятати, що від того, як будуть виглядати Польща та Україна, залежить майбутнє всієї Європи», - наголосив Януш Яблонський.

У ході форуму учасники обговорять реалізацію спільних проектів та програм у ЄС як механізм підвищення можливостей та розвитку сільських територій України, можливості регіонального розвитку, стратегії розвитку сільських територій, а також познайомляться з досвідом Малопольскої агенції регіонального розвитку. Також, відповідно до програми заходу, польські експерти розкажуть про розвиток сільського зеленого туризму, зв’язки з громадськістю, побудову ефективних комунікацій, активізацію участі мешканців у житті громади, стимулювання зайнятості населення тощо.

Більше фото