Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми активно працюємо з громадськими організаціями ромів. Михайло Черняк

Ми активно працюємо з громадськими організаціями ромів. Михайло Черняк

Проблемні питання ромів, які проживають на території області, та шляхи їх вирішення обговорили під час зустрічі заступника голови ХОДА з делегацією ОБСЄ.

В ході зустрічі Михайло Черняк відзначив, що обласна адміністрація тримає на контролі питання, що стосуються ромів.

«Всі проблеми - культурні, соціальні, правові - нам відомі. Але для їх ефективного вирішення зусиль представників влади недостатньо, необхідна активність з боку самих ромів, - підкреслив заступник голови ХОДА. - Оскільки найчастіше роми не схильні співпрацювати з органами влади, ми активно працюємо з громадськими організаціями, що представляють інтереси людей цієї національності. Ми сподіваємося, що вони допоможуть нам своєчасно виявляти проблемні питання і вирішувати їх спільними зусиллями».

Серед основних проблем ромів, які проживають на території Харківської області, учасники зустрічі виділили відсутність документів, що підтверджують особу.

«Ми готові вирішувати питання надання документів. Тим більше, сьогодні діє нова спрощена процедура отримання паспортів. Але на даний момент тільки 99 з 4,5 тисяч (а за даними громадських організацій - 6 - 7 тисяч) ромів, які проживають на території регіону, виявили бажання скористатися своїм правом на отримання паспортів. Ще близько 30 заяв знаходяться в обробці», - розповів Михайло Черняк.

Для вирішення цього питання обласне керівництво також підключило громадські організації ромів, які зможуть переконати громадян отримати документи.

В ході зустрічі керівник контактного пункту Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ з питань рома та сінті Мірйам Каролі підняла питання про взаємини представників ромської національності з правоохоронними органами.

Михайло Черняк пояснив, що поліція не виділяє ромів в окрему групу.

«Всі вони - рівноправні громадяни України, тому окремої статистики по них не ведеться. Більш того, з 2011 року в Харківській області не зареєстровано жодного злочину, скоєного на національному або расовому ґрунті», - зазначив заступник керівника облдержадміністрації.

Мірйам Каролі запропонувала харківським поліцейським пройти тренінги з методів роботи з представниками ромської національності, які організовує ОБСЄ. Зараз ці тренінги проводять для поліції Одеси, після чого можливість пройти навчання з'явиться у поліцейських Харківської області.