Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські власники багатоквартирних будинків виступили за продовження дії «теплих» кредитів

Харківські власники багатоквартирних будинків виступили за продовження дії «теплих» кредитів

24 листопада Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко зустрівся з головами правлінь ОСББ Харківської області.

У ході робочої наради обговорили нагальні проблеми, які виникають у власників багатоквартирних будинків при створенні та обслуговуванні свого господарства.

Геннадій Зубко повідомив присутнім, що планує провести в Мінрегіоні реструктуризацію для того, щоб створити окремий департамент, який буде опікуватися не тільки питаннями ОСББ, а й узагалі системою управління будинками. Також віце-прем'єр-міністр звернув увагу на необхідність внесення змін до законодавства.

«Закон «Про житлово-комунальні послуги», який чекає на друге читання, обов’язково потрібно приймати на наступному пленарному тижні, тому що без нього не зможемо навести остаточний лад щодо відповідальності постачальників послуг, без нього нам буде важко впровадити питання комерційного обліку та важко визначати питання енергоефективності будівель, аудиту тощо», - сказав Геннадій Зубко.

Також він зауважив, що знову відновить роботу Громадська рада з питань ОСББ при Мінрегіоні України.

«Ми повертаємо громадську раду в тому вигляді, в якому вона була - я буду особисто її очолювати. На сьогодні, коли ми ведемо розмову про енергоефективність, модернізацію постачаючих підприємств, ремонт мереж – це все не працює без підсилення відповідального власника, в особі якого зараз є голови правлінь ОСББ», - підкреслив міністр.

Геннадій Зубко закликав присутніх максимально залучити кошти, які можуть надходити від держави, місцевих бюджетів, міжнародних партнерів.

Під час наради заступник голови Харківської регіональної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ, голова правління ОСББ «Альма-центр» Юлія Самойлова звернулася до Геннадія Зубка з проханням про продовження дії програми «теплих» кредитів.

«Це дуже вигідна програма, де до 90% коштів держава повертає власникам будинку. На жаль, Харківська область повною мірою не скористалася цією можливістю», - сказала Юлія Самойлова.

Також Юлія Самойлова розповіла про ті переваги, які отримало її ОСББ.

«З 2010 року ми провели енергоаудит. За останні два роки ми утеплили стіни фасаду, і держава нам повернула 48% коштів. Будинок став теплим. Ми почали економити далі й встановили індивідуальний тепловий пункт. Зараз ми отримали реальну економію при розрахунках за опалення. На наступний рік плануємо продовжити впроваджувати енергозберігаючі заходи й, швидше за все, замінимо вікна, а може й встановимо сонячні батареї», - поділилась Юлія Самойлова.

Більше фото