Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській філармонії відбувся перший концерт органної музики

У Харківській філармонії відбувся перший концерт органної музики

Унікальну акустику залу та звучання кращого в країні органу разом із харків'янами оцінили голова ХОДА Юлія Світлична та народні депутати, члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Керівник ХОДА привітала всіх харків'ян з довгоочікуваною подією в культурному житті області.

«Сьогодні ми презентуємо серце органного залу - сам інструмент. І я можу з упевненістю сказати, що, за оцінками фахівців, це найкращий інструмент в Україні», - сказала Юлія Світлична.

Вона подякувала колишнім керівникам Харківської облдержадміністрації, які приділяли особливу увагу реконструкції філармонії: Арсену Авакову, який ініціював процес, та Ігорю Райніну, який закінчив будівництво органного залу, що тривало 10 років.

«Звичайно ж, хочеться висловити подяку Президенту України та Кабінету Міністрів України - за особливу увагу до розвитку і потреб Харківської області», - зазначила голова ХОДА.

Перед початком концерту Юлія Світлична вручила Почесну грамоту ХОДА солістові Харківської обласної філармонії, органісту Станіславу Калініну.

Головний диригент, директор Харківської обласної філармонії Юрій Янко зізнався, що насилу стримує емоції: «Ми так довго чекали цього, і нарешті це сталося. Здається, Президент тільки відкривав цей зал, а сьогодні ми вже почуємо орган. Ми ледве встигаємо за цими темпами, але це приємні клопоти».

Фахівець відзначив унікальність харківського органу, що складається з 5700 труб і має 72 регістри.

«Він майже в два рази більший за той, який знаходиться в Успенському соборі. У його електронній системі є можливості запам'ятовування тембру 10-ти тисяч комбінацій», - повідомив Юрій Янко.

Юлія Світлична зазначила, що відкриттям органного залу та презентацією органу роботи в Харківській обласній філармонії не завершаться. На черзі - реконструкція великого залу на 800 місць.

«Ми сподіваємося на підтримку й Кабінету міністрів, і народних депутатів України. 19 листопада в Харкові вперше пройде виїзне засідання бюджетного комітету Верховної Ради України, де ми піднімемо це питання й будемо наполягати на виділенні необхідного фінансування», - повідомила голова ХОДА.

За оцінками фахівців, мінімальний термін, який необхідний на проведення робіт у великому залі, - 2 роки. Вартість робіт оцінюють у суму близько 135 млн грн.

Перший концерт органної музики в новому залі пройшов з аншлагом. Усі квитки розкуплені і на найближчі три концерти.

Нагадаємо, органний зал Харківської обласної філармонії будували більше 10 років. Роботи кілька разів зупиняли. Розморозити довгобуд вдалося в 2015 році керівництву ХОДА. Будівництво завершили за півтора роки. 19 серпня 2016- го, напередодні Дня Незалежності України, зал урочисто відкрив Президент України Петро Порошенко.

Більше фото