Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській області стартував масштабний проект для сімей переселенців

В Харківській області стартував масштабний проект для сімей переселенців

В рамках проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ ВПО отримають підтримку в працевлаштуванні, відкритті бізнесу і психологічну допомогу.

Про роботу з переселенцями в регіоні і програмах допомоги тимчасово переміщеним особам розповіли координатори проекту й заступник начальника відділу з питань молодіжної політики та організації оздоровлення дітей Управління у справах молоді та спорту Євген Шаньшин.

За його даними, в Харківській області зараз проживає понад 142 тисяч сімей переселенців, в яких виховують понад 26 тисяч дітей до 14 років.

«Для Харківської облдержадміністрації підтримка вимушених переселенців є пріоритетом, - зазначив Євген Шаньшин. - Хочу відзначити також, що постійно збільшується кількість заходів і коштів, які виділяються державою і областю для роботи з сім'ями переселенців. Також зростає і число партнерів, які спільно з ХОДА реалізують в регіоні соціальні проекти, спрямовані на допомогу тимчасово переміщеним особам».

Серед таких партнерів заступник начальника відділу назвав Благодійну організацію «БФ «Спектр плюс», яка працює в рамках проекту GIZ «Психологічна підтримка і робота з конфліктами».

Як зазначив координатор цього проекту компанії GIZ Денис Ткачов, переселенці отримають допомогу в працевлаштуванні, відкритті бізнесу, а також психологічну підтримку. Він нагадав, що програма психологічної підтримки ВПЛ є одним з компонентів великої програми, яка реалізується в 3-х областях України з минулого року.

«В рамках нашої співпраці з Харківською областю ми підтримуємо низку проектів і реалізуємо заходи, спрямовані на підвищення кваліфікації фахівців, на вивчення і впровадження нових методик психосоціальної підтримки. Наша робота в області планується до 2019 року включно», - розповів Денис Ткачов.

За його словами, цей проект - унікальний, оскільки в його реалізації задіяні як громадська організація, так і обласна адміністрація - через Управління у справах молоді та спорту, та КЗ «Харківський обласний центр молоді».

«Це перспективний проект - наскільки успішно пройде інтеграція молоді з числа переселенців у приймаюче суспільство, побачимо вже найближчим часом», - підкреслив координатор проекту компанії GIZ.

Керівник Благодійної організації «БФ «Спектр плюс» Людмила Терещенко каже про реалізацію більш ніж 18 проектів за 5 місяців, в яких будуть задіяні 800 чоловік.

«Ми розробили такий формат проведення заходів як сімейний оздоровчий табір. На вихідних ми вивозимо сім'ї переселенців і працюємо як з дітьми, так і з дорослими. Для батьків у нас проводяться тренінги з профорієнтації з відкриття власної справи, для дітей - спортивні змагання, розважальні заходи. Всі, хто потребує психологічної допомоги, можуть отримати консультації фахівців», - розповіла про участь організації в проекті Людмила Терещенко.

У свою чергу, заступник директора КЗ «Харківський обласний центр молоді» Тетяна Шевчук анонсувала найближчий захід, який буде проведено для сімей переселенців.

«На вихідних 75 ВПО (з них - 31 дитина) відвідають санаторій «Бермінводи». Молоді сім'ї, студенти і підприємці пройдуть психологічні тренінги, тренінги з написання бізнес-проектів. У цей час діти будуть зайняті творчістю, брати участь в спортивних заходах, відвідувати басейн і кінний клуб», - поділилася Тетяна Шевчук.