Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область входить у трійку регіонів з найменшою захворюваністю на туберкульоз

Харківська область входить у трійку регіонів з найменшою захворюваністю на туберкульоз

Про це повідомив заступник голови ХОДА Михайло Черняк 4 листопада під час селекторної наради в облдержадміністрації.

«Ще 10 років тому наш регіон входив до п’ятірки областей з найвищим рівнем захворюваності на туберкульоз. Сьогодні, завдяки спільним зусиллям органів державної влади, місцевого самоврядування, медичних працівників і громадськості, ми маємо значні успіхи у вирішенні цієї проблеми», - підкреслив Михайло Черняк.

Втім, навіть такі показники не можуть вважатися задовільними, наголосив заступник керівника області. Адже все частіше реєструються випадки практично невиліковного туберкульозу, стійкого до наявних лікарських препаратів.

«Для збереження позитивної динаміки необхідно продовжувати працювати, об’єднавши зусилля медиків та представників влади. Наше завдання - вжити вичерпних заходів задля зупинки поширення туберкульозу, забезпечити якісне і своєчасне лікування хворих. Результат цієї роботи залежить, передусім, від активності на місцях», - підкреслив Михайло Черняк.

Як розповіла в ході наради в.о. начальника Управління охорони здоров’я ХОДА Галина Сіроштан, протягом останніх 5-ти років кількість пацієнтів, які перебувають на диспансерному обліку в області, зменшилася майже на 15%: з 28 тис. осіб у 2011 році -до 24,8 тис. осіб натепер. Хворих з активним перебігом зменшилось вдвічі - з 3,9 тис. до 1,8 тис. осіб.

«За 9 місяців поточного року зареєстровано 802 хворих з вперше діагностованим туберкульозом (у 2015 році - 827), в тому числі - 18 медпрацівників, двоє з яких працюють у фтизіатричних підрозділах. Померло від туберкульозу 172 хворих (199 - торік)», - повідомила Галина Сіроштан.

З метою раннього виявлення інфікування дітей у поточному році понад 115 тис. дітей пройшли скринінг-діагностику. На її проведення з місцевих бюджетів було виділено 4,3 млн грн. Це дало змогу попередити захворювання у 1354 дітей, яким призначили превентивне лікування.

Для своєчасного виявлення захворювання в області діють 9 пересувних цифрових флюорографів, оновлено рентгенологічне обладнання у всіх ЦРЛ та міських лікарнях. За інформацією Управління охорони здоров’я ХОДА, за 9 місяців року флюорографічне обстеження пройшли 1 млн 138 тис. мешканців області.

«Також в регіоні створена потужна лабораторна мережа з діагностики туберкульозу, яка повністю відповідає міжнародній стратегії боротьби з туберкульозом. Матеріально-технічна база цих лабораторій зміцнена, вони виділені в окремі підрозділи», - зазначила Галина Сіроштан.