Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Випадки захворюваності на менінгіт у Люботині не можуть розглядатися як спалах. Облздрав

Випадки захворюваності на менінгіт у Люботині не можуть розглядатися як спалах. Облздрав

В Управлінні охорони здоров’я ХОДА прокоментували ситуацію, що склалася в місті Люботин.

«Перші випадки захворювань на менінгіт серед дитячого населення в організованих колективах м. Люботина зареєстровані у середині вересня поточного року. Діти, що захворіли, відвідують дошкільний навчальний заклад та навчаються у різних класах чотирьох загальноосвітніх навчальних закладів. Ці випадки захворювань епідеміологічно не пов’язані між собою, не мають єдиного джерела інфекції, тобто, не можуть розглядатись як спалах», - підкреслили в Управлінні.

За інформацією спеціалістів, усі діти з міста Люботин з підозрою на менінгіт були госпіталізовані до комунального закладу охорони здоров’я «Обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня».

«Відповідно до перебігу захворювання стан дітей розцінювався як середньої важкості. Діти отримують необхідне лікування відповідно до протоколу з обстеження та лікування цього захворювання, - відзначили в Облздраві. - У 6 дітей виділений збудник ентеровірусу, що дало змогу діагностувати ентеровірусну природу цього захворювання. Одна дитина продовжує обстеження».

Станом на 07.10.2016 р. двох дітей уже виписали, п’ятеро продовжують лікування .

«У навчальних закладах медичними працівниками проводився щоденний огляд дітей, визначено кількість контактних дітей. Адміністраціями закладів охорони здоров’я, що розташовані на території м. Люботина відпрацьовано питання постійного нагляду за контактними та здоровими дітьми», - додали в Управлінні охорони здоров’я.

Довідка. Ентеровірусна інфекція – це група гострих інфекційних захворювань, які можуть вражати дітей та дорослих при зараженні вірусами роду Enterovirus. Ці віруси можуть викликати різні форми клінічних проявів - від легкого нездужання до серйозного ураження центральної нервової системи.

При розвитку ентеровірусної інфекції підвищується температура тіла та є симптоми, що зумовлені ураженням шлунково-кишкового тракту, легенів, нирок, центральної нервової системи та інших органів.

Для ентеровірусної інфекції характерна осіння сезонність.

Джерелом ентеровірусної інфекції для людини найчастіше є вірусоносій або хвора людина. У різних країнах здорове носійство ентеровірусів серед населення коливається від 17 до 46%.

Основними шляхами передачі ентеровірусної інфекції вважаються повітряно-крапельний, фекально-оральний, контактно-побутовий, через предмети побуту, забруднені руки, при недотриманні особистої гігієни.

У Харківській області захворювання на вірусний менінгіт реєструються щорічно. Так, за 8 місяців поточного року серед населення зареєстровано 45 випадків вірусного менінгіту, що на 6,3% менше минулого року – 48. Серед дитячого населення області зареєстровано по 14 випадків у 2015 та 2016 роках.