Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми будемо розширювати мережу бізнес-асоціацій в регіоні. Юлія Світлична

Ми будемо розширювати мережу бізнес-асоціацій в регіоні. Юлія Світлична

Керівник ХОДА розповіла, що дасть регіону меморандум про співпрацю, підписаний в рамках VIII Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!» між ХОДА, Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» і Представництвом Центру міжнародного приватного підприємництва в Україні (CIPE).

Юлія Світлична зазначила, що головна мета підписання документа - сприяння розвитку малого і середнього підприємництва Харківської області через підтримку діяльності місцевих бізнес-асоціацій та інших об'єднань підприємців. Також дія меморандуму буде спрямована на сприяння ініціативам підприємців Харківської області щодо запобігання і протидії корупції в питаннях ведення бізнесу.

«Ми будемо працювати в напрямку сталого економічного розвитку області через підтримку бізнес-асоціацій. У CIPE є відмінна програма, яка спрямована на підготовку лідерів бізнес-асоціацій щодо їх інституційної стійкості, формування бізнес-мережі і консолідації бізнесу в регіоні. Ми будемо проводити тренінги, семінари, які допомагають формувати представництва бізнес-асоціацій, допомагають залучати в регіон інвесторів, донорів та консолідувати бізнес», - зазначила Юлія Світлична.

Вона відмітила, що на сьогоднішній день в регіонах області тільки 1,5% підприємців є членами бізнес-асоціацій.

«Це не дозволяє ефективно вивчати проблеми бізнесу і своєчасно реагувати на них, формувати комфортне середовище для ведення бізнес-діяльності. Всі ці проблеми ми будемо вирішувати в рамках меморандуму», - сказала керівник області.

Президент Харківської обласної громадської організації «Асоціація приватних роботодавців» Олександр Чумак розповів, що CIPE є одним з чотирьох головних інститутів Національного фонду розвитку демократії (США) і некомерційним філіалом Торгової палати США. Підтримка облдержадміністрації у співпраці з цією організацією дуже важлива, оскільки кожен донор зацікавлений в тому, щоб був діалог між бізнесом і владою.

«По суті, це донорський фонд. А будь-якому донору, який працює на території України, дуже важливо мати підтримку органів влади. Тоді він більш вільно і гарантовано працює в регіоні, - зазначив Олександр Чумак. - Цей меморандум підкреслює, що у нас є контакт з облдержадміністрацією, який дозволяє реалізовувати цей проект більш якісно. Ми будемо моніторити всі проблеми, які існують в області в сфері ведення бізнесу, швидко і оперативно їх вирішувати. В тому числі, і вносити інструменти для їх вирішення до програм соціально-економічного розвитку території і так далі».

Він також зазначив, що, в першу чергу, в рамках меморандуму розвиватимуть коаліцію малого і середнього бізнесу.

«Мова йде про розвиток самих організацій, які входять до коаліції. У тих районах, де не існує бізнес-асоціацій, ми готові давати можливість, інструмент для створення нових організацій або створювати філії вже існуючих, - розповів Олександр Чумак. - У нас уже є попередня домовленість з Харківським районом, що в жовтні ми відкриємо там філію асоціації. Такі ж кроки ми будемо робити по інших районах. Для того, щоб в кожному була організація, яка зацікавлена ​​допомагати малому та середньому бізнесу в розвитку. І, звісно, це робитимемо за допомогою комунікації з органами місцевої влади».

Крім того, підприємці об'єднують зусилля в таких питаннях, як дерегуляція, децентралізація і залучення інвестицій в малий і середній бізнес.

Нагадаємо, Юлія Світлична запропонувала представникам Центру міжнародного приватного підприємництва (СIPE) відкрити своє представництво в Харківській області.