Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Власники свиней, забитих у зв'язку з АЧС, почнуть отримувати матеріальну компенсацію протягом тижня

Власники свиней, забитих у зв'язку з АЧС, почнуть отримувати матеріальну компенсацію протягом тижня

Про це повідомив заступник голови ХОДА Марк Беккер під час прес-конференції, присвяченої ліквідації епізоотичних вогнищ в області.

За його словами, в бюджетах Харківського і Дергачівського районів, де були зафіксовані спалахи захворювання, передбачені кошти для компенсації господарям вбитих свиней з розрахунку 20 грн за 1 кг живої ваги.

«У Харківському районі для цього передбачено понад 650 тис. грн. При дотриманні всіх процедур Бабаєвською селищною радою, її жителі повинні отримати гроші протягом тижня. У Дергачівському районі 18 жовтня відбудеться сесія районної ради, на якій планується передати 64 тис. грн бюджетам громад, в яких були ліквідовані тварини. Після цього люди отримають гроші», - уточнив Марк Беккер.

Він також розповів про заходи, які вживаються в області для того, щоб не допустити поширення вірусу АЧС.

«Сьогодні в 20-кілометрових зонах спостереження, визначених навколо епізоотичних вогнищ в Дергачівському, Харківському та Вовчанському районах, дотримується карантин. Тут проводиться повний огляд і облік свинопоголів'я. Введена заборона на забій тварин і переміщення продукції тваринництва і рослинництва в карантинних зонах. Для контролю за дотриманням обмежень і проведення дезінфекції транспортних засобів, які перетинають кордони зон, в області працюють 14 блокпостів», - розповів заступник керівника області.

Карантин в зонах спостереження дотримується протягом 40 днів після проведення останньої дезінфекції в осередку захворювання.

Після цього, за словами Марка Беккера, санітарні служби перевірять сільгосппідприємства, які розташовані в карантинних зонах, на наявність маркерів вірусу. Якщо результати будуть негативними, підприємствам дозволять продавати і вивозити продукцію.

При цьому поповнювати свинопоголів'я в зонах спостереження не можна ще протягом півроку.

У благополучних районах області сьогодні також дотримуються профілактичних заходів. Тут проводять облік поголів'я, перевіряють стан тварин. Свиней активно прищеплюють від звичайної чуми, що дозволить їм бути більш стійкими і до інших захворювань. Великі господарства, які утримують більше 300 голів свиней, зобов'язують працювати в закритому режимі та виконувати всі карантинні заходи. Також проводиться робота щодо запобігання стихійного продажу м'ясної продукції.

Крім того, в лісових господарствах області проводиться діагностичний відстріл диких кабанів, які в природних умовах є переносниками вірусу. На даний момент відстрілено 5 кабанів, результати експертизи не виявили у них вірусу АЧС.