Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми маємо продемонструвати суспільству, що наступ на корупцію почався згори. Петро Порошенко

Ми маємо продемонструвати суспільству, що наступ на корупцію почався згори. Петро Порошенко

6 вересня Президент виступив із щорічним зверненням до Верховної Ради України.

Виступаючи у Парламенті, Глава держави зазначив, що проводити реформи в умовах гібридної війни, анексії однієї частини території та окупації іншої, є надскладним завданням.

«Ми рухаємось вперед. Я, так само як і ви, незадоволений темпами. Розумію, наскільки вони не відповідають очікуванням суспільства. Очевидною є необхідність пришвидшення системної модернізації в усіх сферах», - наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що найбільш складною реформою є антикорупційна, оскільки корупція глибоко вкорінена в політичну, економічну та соціальну систему України та уразила офіційні та неформальні інститути.

«Перш за все ми маємо продемонструвати суспільству, що наступ на корупцію почався нагорі - лише тоді отримаємо моральне право викорінювати її звідусіль, на всіх рівнях», - підкреслив Глава держави.

 

Президент наголосив, що була створена антикорупційна інфраструктура: Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Глава держави відзначив позитивні зрушення в прокуратурі: за сто днів роботи нового Генерального прокурора було порушено більше ста резонансних справ і продовжують відбуватися якісні позитивні зміни, до впровадження яких долучено закордонних фахівців. Проведено масштабне очищення Служби безпеки України від зрадників, корупціонерів і осіб з низькими професійними та морально-діловими якостями. Так, за останні два роки звільнено понад дві тисячі співробітників СБУ, а на їхнє місце прийшли й приходять патріотично налаштовані молоді офіцери, абсолютна більшість яких з практичним досвідом участі у бойових діях в зоні АТО. Нарешті, створюється українська поліція.

Окремо Глава держави звернув увагу на важливість запровадження превентивних заходів. Зокрема, вдалою практикою Президент назвав систему електронних закупівель «ProZorro», яка вже заощадила мільярди державних народних грошей.

Крім того, на думку Петра Порошенка, важливо максимально мінімізувати контакти чиновників з бізнесом, в тому числі завдяки дерегуляції.

«За останні два роки скорочено кількість дозволів більше ніж на 40% - зі 143 до 84», - наголосив Президент.

Також зменшено на 46% кількість видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, ліквідовано обов'язкову реєстрацію іноземних інвестицій, спрощено реєстрацію лікарських засобів, проведено масштабну дерегуляцію в аграрній сфері.

Крім того, Петро Порошенко зупинився на судовій реформі, яка має надати завершеності всій системі боротьби з корупцією. Президент зазначив, що на її впровадження знадобиться кілька років, але в результаті цієї копіткої роботи всі українці мають отримати нову судову систему - чесну, незалежну та справедливу.

Президент також запевнив, що буде продовжено курс на децентралізацію та розширення повноважень і фінансових можливостей місцевих громад, і це буде доведено проектом бюджету на 2017 рік. Зокрема, від Верховної Ради очікують ухвалення як мінімум десяти законів для посилення децентралізації.

«Попереду все ще багато труднощів, але випробування й перемоги, здобуті величезними зусиллями і кров'ю найкращих синів і доньок нашого народу всіх часів, не дає нам іншого вибору - тільки перемога, тільки вперед», - підкреслив Глава держави.