Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін провів зустріч з представниками USAID

Ігор Райнін провів зустріч з представниками USAID

Голова ХОДА та директор Регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку Джон Пеннел обговорили проекти Агентства США з міжнародного розвитку, що вже реалізуються на Харківщині.

Окрім того, сторони намітили плани щодо майбутньої співпраці.

У ході зустрічі Ігор Райнін зазначив, що на Харківщині наразі реалізується масштабний проект ХОДА та посольства США щодо будівництва Центру надання адміністративних послуг. Це стало можливим завдяки підписаному між Харківською областю та посольством США меморандуму та в рамках тих домовленостей, що були досягнуті у ході візиту делегації нашого регіону до Вашингтону.

«Наша ідея щодо будівництва була повністю підтримана Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Джеффрі Пайєттом. Ми відразу перейшли до її реалізації. Саме спорудження будівлі фінансується за рахунок коштів міського бюджету, координацію здійснює ХОДА. Ми надаємо методологічну, адміністративну та організаційну допомогу. Це питання - на особистому контролі Юлії Світличної», - зазначив Ігор Райнін.

Голова ХОДА подякував представникам іноземної делегації за співпрацю. Він нагадав, що за підтримки Уряду США в Україні реалізується проект з електронних закупівель Prozorro. Зокрема, в країні прийняті нормативні документи, які дозволять з 1 серпня проводити абсолютно всі тендери виключно через електронну систему закупівель.

«У впровадженні реформи у сфері бюджетних закупівель Харківська область є лідером, - зазначив Ігор Райнін. – Завдяки впровадженню електронних закупівель економія бюджетних коштів у Харківській області складає 8%, що перевищує не лише середньоукраїнський показник, але і той, про який ми домовлялися під час підписання меморандуму з посольством США».

Голова ХОДА також зазначив, що у цьому напрямку облдержадміністрація має пропозицію щодо реалізації проекту громадського моніторингу електронних аукціонів.

«Ми на території Харківської області впроваджуємо такі ідеї і підходи, що громадський контроль повинен здійснюватись за будь-якими діями влади, але лише професійно. Тому нами розроблено відповідний проект. І ми були б вдячні, якщо б ви розглянули нашу пропозицію», - звернувся Ігор Райнін до представників USAID.

Перший заступник голови ХОДА Юлія Світлична зазначила, що облдержадміністрація готова надати до розгляду й інші проекти, які також можуть бути реалізовані спільно з USAID.

«У сфері адміністративних послуг ми маємо декілька пропозицій щодо локальних центрів та надання більшої уваги жителям Харківщини, які мають вади зі здоров’ям», - зазначила Юлія Світлична.

За її словами, ще одна пропозиція стосується проектів щодо розвитку сільського господарства.

«Також відповідно до підписаного між Харківською областю та Урядом США меморандуму ми сподіваємося на вашу підтримку щодо активізації міжнародної співпраці. Дієвою складовою міг би стати портал підтримки експортерів на Харківщині. Ми маємо пропозицію, що стосується цієї сфери», -  зазначила Юлія Світлична.

Джон Пеннел відзначив позитивні зрушення на Харківщині. А також повідомив, що USAID планує започаткувати низку нових проектів у згаданих керівництвом ХОДА сферах.

«Реалізація деяких з них почнеться за тиждень-два, деяких - восени. Але всі ті питання, які ви порушили, будуть охоплені в рамках цих проектів найбільше, – зазначив директор Регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку. – Окрім того, у лютому ми ухвалимо нову стратегію нашої діяльності в Україні. Звичайно, плануємо - наскільки це можливо - залучити до нашого плану співпраці саме східну Україну. При опрацюванні цієї стратегії будемо звертатися до вас за порадою стосовно її наповнення».

У ході зустрічі Ігор Райнін також запросив представників іноземної делегації взяти участь у міжнародному економічному форумі, який пройде у вересні у нашому регіоні.