Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області відбулися навчання загонів територіальної оборони

У Харківській області відбулися навчання загонів територіальної оборони

У заході взяв участь заступник голови – керівник апарату ХОДА Вячеслав Аббакумов.

Планові тактичні навчання організаційного ядра загонів тероборони Харківської області проводилися на базі 92-ї окремої механізованої бригади ЗСУ в Башкирівці Чугуївсього району. У заході взяли участь близько 100 осіб.

«За розпорядженням голови ХОДА Ігоря Райніна в Харківській області реалізується комплекс безпекових програм, які спрямовані на захист інтересів та життя наших мешканців - як у мирний час так і, якщо, не дай Боже, настане особливий період, - пояснив директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА Олексій Максимов. - На такий особливий період для охорони тилу, для підтримки режиму військового стану, для забезпечення охорони  важливих державних об’єктів та об’єктів інфраструктури, які регулюють безпечне функціонування міст та населених пунктів нашої області, для забезпечення сталої роботи органів державної влади створюються загони територіальної  оборони, які формуються з мешканців Харківської області. Відповідно до плану проходить військова підготовка для членів загонів тероборони. Сьогодні ми зібрали керівне ядро загонів міста Харкова та районів Харківської області. Для них організоване планове навчання зі спеціальної підготовки».

Під час занять відпрацьовували навички зі стрільби, метання гранати, надання медичної допомоги,  навички мінно-підривної справи й тактичну підготовка (дії підрозділу в обороні та наступі).

«Заняття проводять досвідчені інструктори, зокрема, ті, хто має досвід бойових дій у зоні АТО, - зазначив військовий комісар Харківського обласного військового комісаріату Юрій Калгушкін. - Кожен із військовослужбовців, який сьогодні є інструктором, до року перебував у складі підрозділів 92-ї окремої механізованої бригади. Усі вони виконували завдання в зоні АТО».

Юрій Калгушкін наголосив на тому, що система територіальної оборони Харківської області на сьогоднішній момент є однією з найкращих в Україні.

«Я знаю, що в деяких областях робота проводиться  виключно у форматі написання конспектів, практичні заняття не проводяться. Голова ХОДА Ігор Райнін приділяє дуже велику увагу територіальній обороні. До фінішу ще далеко, але, тим не менше, ми не зупиняємося, бачимо недоліки, а головне - бачимо мету. Ми повинні прийти до того, що в кожному районі міста та області такі заняття проводитимуться регулярно», - підкреслив військовий комісар Харківського обласного військового комісаріату.

Він також зазначив, що на сьогоднішній момент загони оборони забезпечені стрілковою зброєю та боєприпасами згідно штатного розкладу.

«За ініціативи голови ХОДА Ігоря Райніна Харківською облрадою була прийнята Програма територіальної оборони, яка передбачає, крім організаційних і логістичних, заходи щодо матеріального забезпечення з конкретним фінансуванням. Ця програма вже реалізується, - підкреслив Олексій Максимов. - Я впевнений, що фінансування виділятиметься згідно з нашим планом і графіком. Усі кошти підуть на проведення навчань та створення матеріально-технічної бази  заходів територіальної оборони».

На навчаннях були присутні й спостерігачі місії ОБСЄ, які дали позитивну оцінку проведенню заходу.

«Люди дійсно приходять сюди вчитися, вони тренуються та відчувають свою залученість у процес. Це дійсно дуже важливо», - зазначив спостерігач від ОБСЄ Джеймс Пєрас.