Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Районам області доручили скласти плани вирішення екологічних проблем

Районам області доручили скласти плани вирішення екологічних проблем

Відповідне завдання в ході селекторної наради поставив керівникам РДА заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко.

Темою селектору, що пройшов у облдержадміністрації 10 червня, стало підбиття підсумків проведення в нашому регіоні щорічної всеукраїнської акції з благоустрою «За чисте довкілля».

Відкриваючи засідання, Євгеній Шахненко відзначив, що цього року екологічна акція була успішною та масштабною.

«У рамках акції було багато зроблено для наведення ладу на території всієї області, але хочу відзначити, що є певні недоліки, які потрібно виправляти. Також зауважу, що роботи із забезпечення належного санітарно-екологічного стану регіону повинні тривати», - сказав заступник керівника області.

Так, за даними директора Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Андрія Тимчука, протягом акції, яка тривала з 21 березня по 30 травня, в області ліквідували 1981 несанкціоноване сміттєзвалище загальним обсягом 128,273 тис.куб. м. Також на територіях міст та селищ були проведені масштабні роботи з висадки дерев, упорядкування квітників, парків, берегів водойм тощо.

«Прибрано прибудинкових територій площею понад 25,1 млн кв. м, приведено до належного стану 522 парки та сквери загальною площею 31,6 млн кв. м. Було впорядковано 2023 кладовища, 1428 братських могил, меморіальних комплексів та місць почесних поховань», -  надав дані Андрій Тимчук.

Також директор Департаменту екології та природних ресурсів відзначив райони, в яких цього року було найкраще організовано та  проведено акцію з благоустрою. Це Балаклійський, Близнюківський, Красноградський, Харківський та Чугуївський.

Разом з цим, Андрій Тимчук зауважив, що випадки повторного утворення сміттєзвалищ на місці ліквідованих - не рідкість.

«Незважаючи на звіти зі 100-відсотковою ліквідацією всіх несанкціонованих звалищ відходів, до цього часу таких смітників на території області залишається досить значна кількість, - підкреслив Андрій Тимчук. - Департаментом екології та природних ресурсів спільно з Державною екологічною інспекцією у Харківській області в червні здійснено вибіркове обстеження території низки районів та міст».

За результатами цих перевірок виявлені смітники у Вовчанському, Дергачівському, Золочівському, Ізюмському, Красноградському, Куп'янському, Лозівському, Нововодолазькому, Сахновщинському районах та у містах Ізюм, Куп'янськ, Лозова і Люботин.

«Це свідчить про те, що, здійснивши ліквідацію несанкціонованих звалищ сміття, райдержадміністрації в подальшому не контролюють зазначені місця і не вживають заходів щодо попередження утворення нових смітників. Необхідно невідкладно забезпечити ліквідацію несанкціонованих звалищ сміття», - зробив висновки Андрій Тимчук.

Він додав, що заходи з упорядкування територій, підтримки населених пунктів у належному стані необхідно продовжувати. За словами Андрія Тимчука, в області, відповідно до доручення Кабінету Міністрів України, з червня по жовтень буде проводитися щорічна всеукраїнська кампанія щодо забезпечення чистоти та порядку в населених пунктах. Хід проведення кампанії буде контролюватися Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації.

Крім того, під час селекторної наради розглянули питання прибирання узбіччя доріг державного та місцевого значення. За словами першого заступника начальника Служби автомобільних доріг у Харківській області Сергія Пляки, наразі сміттєзбирачами обладнані тільки основні магістралі Харківщини.

«За результатами наради буде підготовлене відповідне доручення голови ХОДА, - зазначив Євгеній Шахненко. – Туди внесемо ваші пропозиції, зокрема - щодо облаштування сміттєвими накоплювачами узбіччя доріг. У цілому рекомендую головам райдержадміністрацій мати відповідну карту з позначенням на ній усіх проблемних місць. Ви повинні чітко знати - де у вашому районі ще не прибрані сміттєзвалища, а також мати чіткі плани щодо усунення цих проблем».