Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Для випускників з Донбасу і Криму створені додаткові можливості для отримання освіти

Для випускників з Донбасу і Криму створені додаткові можливості для отримання освіти

Про це повідомила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Для школярів, які навчаються на непідконтрольних українській владі територіях Донбасу та в окупованому Криму, створено додаткові можливості для отримання атестатів українського державного зразка, прийому на навчання до університетів, технікумів, коледжів, профтехучилищ України.

Лілія Гриневич проінформувала, що міністерство запровадило додаткову сесію для випускників, що не можуть скласти тести у зв’язку з тим, що за російською програмою «Единый государственный экзамен» у Криму триватиме до 30 червня. Міністр наголосила, що таким вступникам з Криму до 20 червня слід повідомити регіональні центри оцінювання, де вони реєструвалися, про свій намір скласти ЗНО на цій додатковій сесії.

Окрім того, для тієї категорії кримських дітей, які не зможуть взяти участь у  зовнішньому незалежному оцінюванні, будуть створені в десяти університетах освітні центри «Крим-Україна». Список цих університетів буде оприлюднено після реєстрації в Міністерстві юстиції України відповідного наказу МОН. «Ці центри будуть відкриті в Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Миколаєві, Харкові та Херсоні», - додала міністр.

За словами Лілії Гриневич, залучені до цих освітніх центрів загальноосвітні навчальні заклади будуть проводити державну підсумкову атестацію для випускників з Криму з української мови та історії України. Атестація буде проводитися в письмовій формі. Також вступники з Криму подаватимуть так звану освітню декларацію, яка буде відображати результати їх навчання на тимчасово окупованій території. «Якщо ці абітурієнти хочуть навчатися в українських навчальних закладах, то вони повинні продемонструвати знання з української мови, а також історії України та отримати оцінку», - пояснила міністр.

Як інформують на урядовому порталі, ці кримські діти вступатимуть до університетів за виділеною квотою. Після державної підсумкової атестації в освітньому центрі на його базі вступники складатимуть вступний іспит відповідно до спеціальності, яку вони обрали для навчання. «Десять університетів забезпечуватимуть практично весь спектр спеціальностей, окрім тих, що є у сфері повноважень Міністерства оборони та Міністерства внутрішніх справ», - додала Лілія Гриневич.

Вона зазначила, що документи на здобуття вищої освіти за державним замовленням на денну форму навчання вступників з Криму на місце за виділеною квотою будуть прийматися до 18 годин 24 липня, а вступні іспити проводитимуться в спеціальних освітніх центрах до 26 липня. Зарахування на навчання у заклади освіти відбудеться не пізніше 12 годин 28 липня.

За словами міністра, вступники з АР Крим та Севастополя за бажанням зможуть отримати український атестат про загальну середню освіту з оцінками з кожного предмету, пройшовши повну атестацію впродовж року навчання в українському навчальному закладі.

Так само на базі цих освітніх центрів буде надано можливість проживання абітурієнтів під час проведення державної підсумкової атестації і складання вступних іспитів.

Для тих випускників, які проживають у зоні антитерористичної операції (на непідконтрольній українській владі території, а також тих, які навчаються у зоні розмежування) так само будуть створені додаткові можливості для отримання освіти. Перелік населених пунктів буде чітко визначений, і тільки випускники цих територій зможуть скористатися додатковими можливостями вступати за моделлю вступних іспитів. Для них так само відкриють освітні центри «Донбас-Україна».

Освітні центри будуть діяти в переміщених з території Донецької і Луганської областей вищих навчальних закладах, та в розташованих на підконтрольній Україні території Донбасу. Перелік цих закладів оголосить Міністерство освіти і науки. У таких центрах випускники Донбасу можуть подавати свою освітню декларацію, складати державну підсумкову атестацію з української мови й історії України, здаватимуть вступні іспити. На відміну від кримчан, такі вступники не матимуть квот, а будуть конкурувати в межах державного замовлення. «На конкурсних засадах, відповідно до результатів вступних іспитів, ці випускники вступатимуть до навчальних закладів», - зазначила міністр.