Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Красноградському музеї відкрили виставку пам’яті загиблих казахських кавалеристів

В Красноградському музеї відкрили виставку пам’яті загиблих казахських кавалеристів

В краєзнавчому музеї ім. П.Д. Мартиновича відбулась презентація експозиції, присвяченої 106-й Казахській національній кавалерійській дивізії з міста Акмолинськ.

Захід пройшов 18 травня в рамках відзначення Міжнародного дня музеїв. У церемонії відкриття виставки та покладання квітів до пам’ятного знаку Акмолинської дивізії взяв участь Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні та Молдові Самат Ордабаєв. Він подякував українським пошуковцям та музейникам за роботу, які вони провели, розшукуючи зниклу дивізію, та пообіцяв, що музею й надалі будуть передаватися копії документів та фото, а також оригінальні експонати.

Голова Красноградської РДА Євген Третяков відзначив важливість збереження дружніх стосунків з казахським народом.

«Ми готові до подальшої співпраці в тому, щоб допомагати рідним загиблих в Україні бійців зберігати пам'ять про подвиг їх предків», - сказав Євген Третяков.

Також очільник району відзначив плідну співпрацю та дружні стосунки фахівців регіону з Харківським міським національним громадським об`єднанням казахстанців «Бірлік».

Директор Красноградського краєзнавчого музею ім. П. Д. Мартиновича Наталя Швець розповіла, що співпраця з «Бірлік» розпочалася чотири роки тому, коли голова об`єднання в Харківській області Макка Каражанова почала роботу з пошуків зниклих воїнів.

«До розшуків зниклої дивізії долучився й наш музей. Одного разу ми розпитали місцевих мешканців і виявилося, що вони й досі доглядали за могилами невідомих радянських воїнів. Знайшлися й старожили, які згадали про те, що тут загинули казахські кавалеристи», - розповіла Наталя Швець.

Пізніше також були знайдені місця масового поховання воїнів. Слова очевидців знайшли підтвердження. Учасник пошукової організації «Фенікс-К» Сергій Матлаш згадав, як їм вдалося натрапити на слід зниклої дивізії.

«Одного разу ми виявили кістки коней упереміш з людськими останками. Ми звернулися до місцевого зоотехніка, який визначив, що, швидше за все, це були дорослі коні, але низькорослі – мабуть, азіатські», - розповів Сергій Матлаш.

Ці дані дозволили членам пошукової організації висловити припущення, що вони знайшли поховання бійців Акмолинської дивізії, що потрапила у харківський «котел».

«Кавалеристи виступали проти танків практично беззбройними. Їх загнали в балку, а невисокі степові коні не могли підніматися по схилах, тому у бійців не було ніяких шансів вибратися з пастки», - розповіли історики.

За словами Наталі Швець, виставка, яку відкрила іноземна делегація, має неабияке значення для підростаючого покоління українців.

«Це - наша історія, наша пам'ять. Я рада, що фонди музею поповнилися важливими артефактами й документами», - сказала Наталя Швець.

Довідка. За даними Красноградського краєзнавчого музею ім. П. Д. Мартиновича, зниклу Казахську національну кавалерійську дивізію з Акмолинська історики шукали майже 70 років. Її сліди загубилися в 1942 році на території Красноградщини, а всі бійці були оголошені зниклими безвісти. Після вивчення архівів військові історики виявили в документах відомості про те, що в дивізії був 4091 боєць – але, при цьому, лише 102 гвинтівки і 51 міномет. Навіть шашок вистачало не на всіх. До того ж, дивізія виконала довгий шлях з Казахстану до Харкова, й екіпіровані кавалеристи були не за погодою. Останній ешелон з ними прибув на станцію Савинці у день початку наступу, 12 травня, а бійці були одягнені в зимові кожухи, вушанки і валянки.