Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина - один з найпотужніших наукових центрів у масштабах Східної Європи. Юлія Світлична

Харківщина - один з найпотужніших наукових центрів у масштабах Східної Європи. Юлія Світлична

17 травня перший заступник голови ХОДА взяла участь в урочистостях з нагоди Дня науки.

У рамках заходів, приурочених до Дня науки, в ХНУ ім. В. Н. Каразіна відбулося спільне засідання Ради Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України, Ради ректорів Харківського вузівського центру та Харківського університетського консорціуму. Темою засідання стала роль освіти та науки у завданнях прискорення соціально-економічного розвитку регіону.

Від імені голови ХОДА Юлія Світлична привітала всіх присутніх з Днем науки.

«Сьогодні - урочистий день, але вважаю, що настав час закласти нові традиції його відзначення. І від почестей та вшанувань перейти до фундаментальних рушійних перетворень, до можливості створити нові механізми та підходи для розвитку науки на Харківщині, - зазначила Юлія Світлична. – Сьогодні всі наші справи спрямовані на досягнення конкретного результату, і це - однозначна позиція Президента України Петра Порошенка та глави області Ігоря Райніна. І я впевнена, що це - однозначна позиція всіх тих, хто сьогодні зібрався в цій залі: від корифеїв науки до молодих вчених, які тільки починають свої кроки у цьому напрямку».

Юлія Світлична також зазначила, що харківська наука має перспективу, незважаючи на всі проблеми та виклики потенціал вдалося зберегти, а по деяких напрямках навіть значно розвинути. За її словами, Харківщина - не тільки національний лідер, який займає провідні місця у сфері науки, а й один з потужніших наукових центрів у масштабах Східної Європи.

«Разом з тим, ми повністю свідомі того, що вітчизняна наука робить лише перші кроки до оформлення себе у якості самостійного гравця та самостійної галузі економіки. Саме тому потрібно ставити питання щодо створення реально працюючого механізму комерціалізації науки, виходу Харківщини на глобальний ринок комплексних наукових продуктів та сервісів. Переконана, що саме нашому регіону підвладно зробити цей механізм та винести його на національний рівень», - зазначила Юлія Світлична.

За словами першого заступника голови ХОДА, стратегія в цьому напрямку має дві основні складові: це принципове розширення вікна можливостей для розвитку міжнародної співпраці та внутрішня інституціоналізація науково-освітнього простору.

«Протягом минулого року Харківська область стала новим центром міжнародної діяльності України. Ми пішли на безпрецедентний крок і розпочали створення власної міжнародної інфраструктури, і завдяки ній сьогодні усі харків’яни мають можливість користуватися представництвами, які відкриті у Китаї та США. Також Харківська область стала першою та єдиною у державі, яка підписала меморандум спільних дій з США. І це - ще один потужний ресурс, на який спирається наша область у здійсненні регіональних реформ. Харківщина вже має позитивний досвід співпраці в науковій сфері з американськими партнерами. Також наш стратегічний пріоритет повинен спрямовуватися на співпрацю з Європейським союзом і це, однозначно, підтримка програми «Горизонт-2020» та «Еразмус+». Для того щоб максимально ефективно використовувати ці можливості, область має виходити на ринки наукової та науково-технічної продукції в якості системного організованого гравця, здатного включитися в реальну конкуренцію за замовлення та інвестиції, просувати власний інноваційний продукт», - зазначила Юлія Світлична. 

Під час засідання відбулося підписання угоди про співпрацю між Харківською обласною державною адміністрацією, Північно-Східним науковим центром НАН і МОН України, Радою ректорів Харківського вузівського центру та Харківським університетським консорціумом.

«Була підписана чотиристороння угода з органами влади, а також представниками науки, для того, щоб активізувати науку і зробити її більш комерційною, комерціалізувати ті пропозиції, які на сьогоднішній день є, звести їх і популяризувати на міжнародній арені. З цією метою було підписано угоду, яка на сьогоднішній день наповнена, і я думаю, що в найближчі дні ми візьмемося до її реалізації», - додала Юлія Світлична.

Голова Ради ректорів Харківського вузівського центру Віль Бакіров зазначив, що незважаючи на труднощі, які є сьогодні у сфері науки, наші спеціалісти продовжують вражати науковий світ блискучими і фантастичними відкриттями і результатами, а науковці продовжують натхненно і самовіддано працювати.

«Хочеться сказати слова подяки науковцям, а також обласній державній адміністрації та її голові Ігорю Райніну за увагу до наукового університетського життя, за підтримку наукових колективів, за те, що науковці й освітяни залучаються до розробки стратегічних документів щодо розвитку області. За те, що попри неймовірно складну економічну і політичну ситуацію обласна державна адміністрація знаходить ресурси для продовження таких традицій, як конкурс «Вища школа Харківщини - кращі імена», конкурс іменних стипендій провідним і перспективним науковцям, регіональний конкурс студентських наукових робіт і багато іншого», - зазначив Віль Бакіров.

Він також відзначив, що ініціатива Ігоря Райніна щодо створення Харківського університетського консорціуму активно втілюється у життя. У рамках цієї структури вже реалізуються 13 проектів, метою яких є розв’язання актуальних регіональних проблем.

Під час заходу Юлія Світлична вручила найкращим науковцям Харківщини дипломи обласних стипендіатів у галузі науки у 2016 році.

Також у рамках урочистостей з нагоди Дня науки відбулося нагородження відзнаками НАНУ, Федерації вчених та Північно-Східного наукового центру. Нагороди від науковців отримали:

- член-кореспондент НАН України, директор Інституту фізики високих енергій і ядерної фізики ННЦ «ХФТІ» Анатолій Довбня;

- головний редактор телеканалу ОТБ Катерина Махова;

- спеціальний кореспондент газети «Время» Олена Зеленіна.

Більше фото