Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ХОДА представила остаточний варіант пропозицій з перейменування радянських топонімів

ХОДА представила остаточний варіант пропозицій з перейменування радянських топонімів

Засідання робочої групи з опрацювання питань, пов’язаних з виконанням закону про декомунізацію, відбулося 12 травня.

Засідання пройшло під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка. Він зазначив, що до 21 травня голова обласної державної адміністрації зобов’язаний прийняти розпорядження щодо перейменування об’єктів топоніміки, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму. Михайло Черняк відзначив, що, за даними Українського інституту національної пам’яті, саме на Харківщині була найбільша кількість населених пунктів, назви яких підлягають перейменуванню, а саме - 102. Також зі 20 тисяч об’єктів топоніміки області під декомунізацію підпало майже 4 тисячі – це 20% усіх вулиць, проспектів, проїздів тощо.

«Незважаючи на те, що місцеві ради і міські, селищні та сільські голови не в повному обсязі виконали вимоги закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки», ми разом з представниками громадськості, які увійшли до складу робочої групи, з експертами та науковцями, з представниками громадської ради при ХОДА зробили ту роботу, якої вимагає закон», - сказав Михайло Черняк.

Заступник директора Департаменту масових комунікацій – начальник управління внутрішньої політики ХОДА Ігор Ісаєнко також підкреслив: робота з «декомунізації» проходила у постійному контакті зі спеціалістами та керівництвом Українського інституту національної пам’яті.

Так, на офіційному сайті ХОДА 26 лютого 2016 року було розміщено інформаційне повідомлення про громадське обговорення. Пропозиції від фізичних та юридичних осіб, а також громадських об’єднань, що не є юридичними особами, приймались протягом березня-квітня поточного року.

«Крім того, значний інтерес до процесу декомунізації проявила громадська рада при ХОДА, до складу якої входить понад 190 представників різних інститутів громадянського суспільства. У квітні проводилося засідання круглого столу, і ми вдячні активній групі громадськості, яка допомогла нам знайти найбільш виважені назви», - відзначив Ігор Ісаєнко.