Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині за останні роки знизився виробничий травматизм

На Харківщині за останні роки знизився виробничий травматизм

Про це повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага під час семінару з питань охорони праці, що пройшов в облдержадміністрації.

Захід відбувся під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка. Відкриваючи семінар, він зазначив, що людина, її життя та здоров’я, недоторканість і безпека є найвищими соціальними цінностями, що визначені в Конституції України та загальних принципах міжнародного права. Він також нагадав про угоди, яких було досягнуто минулого року на засіданні соціально-економічної тристоронньої ради при ХОДА.

«Створення належних умов праці для людини за принципом пріоритетності її життя та здоров’я - беззаперечна  мета, яка не може бути досягнута без співпраці усіх сторін соціального діалогу. І тут, в нашій області, є повне взаєморозуміння між роботодавцями та профспілками», - відзначив Михайло Черняк.

За словами Юрія Шпараги, сьогодні в області налагоджено ефективну систему управління охороною праці. Актуальні питання вирішуються на засіданнях районних, міських рад з питань безпечної життєдіяльності населення. За його даними, статистика стану виробничого травматизму в області за останні роки свідчить про стійке зниження виробничого травматизму.

«У 2014 році – на 21% у порівнянні з попереднім роком, у 2015 році - на 21% у порівнянні з 2014 роком. Минулого року в 1,6 рази вдалось скоротити рівень виробничого травматизму зі смертельним наслідком», - надав дані директор Департаменту соцзахисту.

Він також наголосив, що аналіз виробничого травматизму в минулому році говорить про те, що майже 59% нещасних випадків сталися через організаційні причини, 34% - через психофізіологічні. Понад 52% травмованих – це працівники, чий стаж роботи за фахом не перевищує 5 років.

Начальник Головного управління Держпраці в Харківській області Олена Назаренко нагадала, що семінар відбувся напередодні Всесвітнього дня охорони праці.

«2016 рік за ініціативи Міжнародної організації праці проходить під девізом «Стрес на робочому місці – колективний виклик». Згідно з останньою статистикою, в Україні 65% всіх нещасних випадків на виробництві відбуваються саме через стрес. Бажаю керівникам підприємств та працівникам уникати стресових ситуацій. Для цього наше управління під керівництвом голови оргкомітету Михайла Черняка підготувало звернення, в якому висвітлюються всі питання  щодо охорони праці», - зауважила Олена Назаренко.