Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харків'янин Ігор Воронченко призначений командувачем ВМС ЗСУ

Харків'янин Ігор Воронченко призначений командувачем ВМС ЗСУ

Про це повідомляється на офіційному сайті Президента України.

Президент України, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко провів зустріч з виконуючим обов'язки командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України генерал-лейтенантом Ігорем Воронченком.

«Після консультацій з Секретарем Ради національної безпеки і оборони України, Міністром оборони і начальником Генерального штабу ЗСУ, я прийняв рішення погодити вашу кандидатуру. Ми даємо певний час для того, щоб ви могли проявити свої найкращі якості», - сказав Президент.

Глава держави згадав події дворічної давності, коли генерал Ігор Воронченко проявив мужність і вірність військовій присязі під час незаконної анексії Криму російськими агресорами і робив усе можливе для збереження військової техніки і виведення особового складу своєї частини на материк.

Президент також наголосив на необхідності приділити особливу увагу тим морякам та членам їх сімей, які залишилися вірними українській військовій присязі і вийшли з Криму. При цьому Глава держави наголосив, що Військово-Морські Сили України для нього, як Верховного Головнокомандувача, «залишаються одним з перших пріоритетів».

Президент особливо відзначив важливість повернення Одесі «статусу морської столиці України» і швидкого облаштування Штабу Військово-Морських Сил України в цьому місті.

Глава держави поінформував, що під час його візиту до Румунії обговорювалося питання про підтримку ініціативи Румунії щодо створення флотилії НАТО в Чорному морі. «Ми повинні забезпечити, щоб Чорне море залишалося морем миру», - зазначив Петро Порошенко.

У свою чергу, генерал-лейтенант Ігор Воронченко представив своє бачення перших кроків на новій посаді і відзначив необхідність розвитку ВМС України у повній відповідності зі стандартами НАТО.

У зустрічі також взяли участь Секретар РНБОУ Олександр Турчинов, Міністр оборони України Степан Полторак, Начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко.

Довідка. Ігор Воронченко народився в смт Бабаї Харківської області. Закінчив Ташкентське танкове училище, служив у Білоруському військовому окрузі на посадах командира танкової роти та начальника штабу танкового батальйону. Після розпаду СРСР повернувся до України і проходив службу в Національній Гвардії України в Харкові. З 1998 по 2003 рік на території Криму командував полком, який спочатку відносився до 7-ї дивізії НГУ, а згодом був переформатований у 501-й окремий механізований полк. Указом Президента України № 670/2013 від 6 грудня 2013 року Ігорю Воронченку було присвоєно звання генерал-майора. Під час кримських подій обіймав посаду заступника командувача флотом з берегової оборони. Був командувачем силами АТО в Луганській області. Згодом обіймав посаду начальника Головного управління персоналу Генштабу. З 25 квітня 2016 року указом Президента України Петра Порошенка призначений виконуючим обов'язки командувача Військово-морськими силами України.