Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Учасникам АТО допоможуть побудувати та придбати житло

Учасникам АТО допоможуть побудувати та придбати житло

Відповідна програма розроблена Департаментом містобудування й архітектури ХОДА за дорученням голови обладміністрації Ігоря Райніна.

Про це розповів директор департаменту Михайло Рабінович.

Програма надання підтримки учасникам антитерористичної операції для будівництва та придбання житла в Харківській області на 2016-2018 роки затверджена 14 квітня депутатами облради.

Фінансування програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету та інших джерел, в тому числі - власних коштів громадян. Протягом дії програми планується виділити 32,5 млн грн з обласного бюджету та залучити в економіку регіону 48,75 млн грн власних коштів учасників.

Як зазначив заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко, обласна підтримка передбачає сплату за рахунок бюджетних коштів 40% розрахункової вартості індивідуального житлового/садового будинку, будівництво яких передбачено відповідною містобудівною документацією місцевого рівня або квартири в багатоквартирному житловому будинку, що знаходяться в стадії будівництва. Учасник антитерористичної операції вносить на свій поточний рахунок, відкритий в уповноваженому банку, кошти в обсязі не менше 60% від вартості індивідуального житлового/садового будинку або квартири (сума підтримки залежить від складу сім'ї учасника АТО й опосередкованої вартості 1 кв. м загальної площі житла, затвердженої Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України на момент укладення договору - для Харківській області на сьогодні вартість 1 кв. м складає 7 924 грн).

«По придбанню в нас питань немає. Ми активно працюємо з нашими забудовниками. Оператором у нас є Фонд молодіжного будівництва, де налагоджена система й алгоритм дій. Там учасникам АТО дадуть повну консультацію, як діяти. Я думаю, в цьому питанні ніяких збоїв не буде. По будівництву є нюанси по тих земельних ділянках, які виділили учасникам АТО за межами населених пунктів, вони вимагають певної законної процедури. По тих ділянках, які знаходяться в межах населених пунктів, у нас не виникає питань. Нехай учасник АТО звертається до Фонду молодіжного будівництва, і йому розкажуть, як діяти», - зазначив Євгеній Шахненко.

Відповідно до планів, реалізація програми дозволить забезпечити житлом 185 учасників АТО, створити умови для розгортання та поширення в області нових та існуючих державних житлових програм, ввести в експлуатацію близько 13,6 тис. кв. м загальної площі житла.

Надання обласної підтримки планується наступним чином: надається з розрахунку не більш ніж на 21 кв. м загальної площі житла на одну особу та додатково 10,5 кв. м на сім'ю.

У разі, якщо учасник АТО обирає квартиру або будує індивідуальний/садовий житловий будинок, площа яких перевищує нормативно встановлену, то за надлишок він сплачує окремо.

У разі, якщо учасник АТО обирає квартиру або будує індивідуальний/садовий житловий будинок, площа якого менша за нормативну, обласна підтримка надається по факту.

Фото сесії