Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

РДА ознайомлять пасічників з картами полів і планами їх обробки хімікатами

РДА ознайомлять пасічників з картами полів і планами їх обробки хімікатами

Питання застосування пестицидів і агрохімікатів і їх негативний вплив на галузь бджільництва обговорили під час селекторної наради Мінагрополітики України.

Необхідність більш тісної співпраці сільгосппідприємств і бджолярів в цьому питанні підкреслив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський.

За словами директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександра Нездюра, в Харківській області питання взаємодії аграрії і бджолярі могли обговорити на семінарах та інших заходах, які проводяться з минулого року.

«Я прошу інспекторів відповідних служб уважно стежити за тим, щоб агрохімікати не використовувалися безконтрольно. Також ми вирішили, що в районних сільгоспуправліннях представників організацій пасічників ознайомлять з каратами полів, з планами їх обробки пестицидами і так далі», - звернувся до аграріїв області Олександр Нездюр.

Віце-президент громадської організації «Спілка пасічників України», голова харківського відділення Денис Солдатов розповів, що сьогодні активно створюються організації пасічників в кожному районі Харківщини.

«В першу чергу, нам потрібно організувати бджолярів, щоб вони налагодили комунікацію з аграріями - адже в цьому їх інтерес. Нагадаю, що про проведення сільгоспробіт із застосуванням отрутохімікатів бджолярів повинні попереджати за кілька днів до цього», - повідомив Денис Солдатов.

Він пояснив, що на даний момент все ще часто трапляються ситуації, коли дрібні господарства і ферми обробляють пестицидами посіви, не попереджаючи керівництво і господарів найближчих пасік.

«В результаті бджоли гинуть безпосередньо через отруту, якою обробляють від шкідників поля. Тим більше, що часто препарати, якими користуються аграрії, не сертифіковані», - зазначає бджоляр.

Довідка. За даними громадської організації «Спілка пасічників України», в Харківській області налічується близько 3,5-4 тис. бджолярів. З них малі господарства (до 20 бджолиних сімей) складають 80%. Великих господарств сьогодні - одиниці. При цьому потенціал області у виробництві меду - великий. У минулому році область поставила на експорт понад 1200 тонн меду.