Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Для мешканців багатоповерхівок провели семінар з енергозбереження

Для мешканців багатоповерхівок провели семінар з енергозбереження

Як зменшити витрати на опалення будинку, розповіли експерти міжнародного проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України».

Захід пройшов за підтримки ХОДА. Його організаторами є міжнародна фінансова корпорація (International Finance Corporation – IFC) та фірма Danfoss.

Під час семінару представник IFC у Харківській області Олег Масленніков розповів учасникам про економічну доцільність впровадження енергозберігаючих заходів в багатоквартирних будинках, особливо - в будинках ОСББ. Він навів конкретний приклад отримання кредиту ОСББ та його часткової компенсації в рамках Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2016 роки. За рахунок кредитних коштів ОСББ встановило в будинку індивідуальний тепловий пункт (ІТП). Олег Масленніков детально розклав розрахунок загальної та щомісячної суми виплати по кредиту на різний строк кредитування з врахуванням компенсаційної виплати від держави (розмір виплати, як правило, складає близько 45% з врахуванням пільгової категорії населення).

Регіональний представник компанії Danfoss Андрій Ільченко повідомив про технічний аспект модернізації системи опалення та можливості енергозбереження у багатоквартирному житловому будинку.

Оцінити реальну економію після впровадження енергоефективних заходів, окупність придбання та установки енергоефективного обладнання учасники семінару могли на досвіді ОСББ «Альма-центр» (м. Харків).

«Реальні приклади економії ще раз довели ефективність залучення кредитних коштів, як одного зі шляхів проведення термомодернізації багатоквартирного житла, - підкреслили в Департаменті житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА. - Кредит мешканці повертають із зекономлених коштів, а вартість комунальних послуг при цьому нижча, ніж була до утеплення».

Особливе зацікавлення учасників заходу викликала інформація партнера проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» Миколи Ільїнова стосовно критеріїв обрання банківської установи як комфортного фінансового партнера для ОСББ.