Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині вшанували пам'ять в'язнів фашистських концтаборів

На Харківщині вшанували пам'ять в'язнів фашистських концтаборів

У церемонії покладання квітів до Пам'ятного знаку жертвам нацистських переслідувань взяв участь заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

На заході були присутні колишні в'язні концтаборів, учасники бойових дій, представники духовенства, керівники структурних підрозділів ХОДА, мешканці міста та області.

За інформацією Михайла Черняка, зараз в Харківській області проживає 18 колишніх в'язнів концтаборів.

«Ми повинні завжди пам'ятати страшну трагедію, яку пережили люди. Повинні вивчити урок, який нам дала історія: пам'ятати, що таке фашизм і його негативний прояв - нелюдське ставлення до людей, - сказав Михайло Черняк. - Честь і хвала тим, хто залишився в живих, дай Бог їм довгих років життя».

Колишні в'язні, які прийшли покласти квіти до пам'ятного знаку, згадували трагічні події, які їм довелося пережити.

«Я залишився без зубів в 17 років, доктор Менгеле проводив зі мною медичний експеримент - виривав зуби і пробував їх приживляти назад, все відбувалося без наркозу. Це було страшно», - розповідає колишній в'язень Ігор Малицький.

Сьогодні йому - 91 рік, і він викладає студентам Української інженерно-педагогічної академії дисципліну «Комп'ютерні технології в машинобудуванні», є автором кількох підручників і винаходів. Ігор Малицький розповідає: з 1942 по 1945 рік пройшов 4 «табори смерті», з самого страшного - Маутхаузена - йому вдалося втекти, одному з небагатьох.

«Гітлерівці під час відступу хотіли знищити ці «табори смерті», жодного з нас не випустити. Ми вирішили: гинути, так з музикою - і пішли на повстання. Ось з нашого блоку, в якому було 560 осіб, вижили 11», - розповів Ігор Малицький.

Він нагадав: 11 квітня 1945 року пройшло повстання в концтаборі Бухенвальд, і цей день ООН визначила Міжнародним днем ​​звільнення в'язнів фашистських концтаборів.

Більше фото