Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В «ЄрмиловЦентрі» відкрилася виставка картин з колекції академіка Бориса Гриньова

В «ЄрмиловЦентрі» відкрилася виставка картин з колекції академіка Бориса Гриньова

Захід приурочили до 60-річчя відомого харківського вченого.

В урочистому відкритті виставки «Три покоління українських художників в колекції Тетяни і Бориса Гриньових» 1 квітня взяла участь директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Вікторія Аннопольська.

Виставку присвячено 60-річчю академіка Національної академії наук України, доктора технічних наук, професора, головного наукового співробітника Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України, директора Державного фонду фундаментальних досліджень України Бориса Гриньова. Ювіляр наголосив: колекцію робіт, що представлені на виставці, збирав більше 20 років.

«Тут представлені 3 розділи: модернізм і нонконформізм, другий розділ пов'язаний з українським мистецтвом 1990-х років, а третій - це роботи сучасних молодих художників. Кожен з розділів представляє художню та колекційну цінність, і в кожного з цих розділів - своє життя і своє майбутнє. Але у робіт є одне спільне: це - неформальне мистецтво, тобто це такий напрямок, предтечею якого був російський і український авангард», - розповів Борис Гриньов.

Від імені голови ХОДА Ігоря Райніна Вікторія Аннопольська привітала ювіляра зі святом, а всіх присутніх - з відкриттям виставки.

«Ця виставка дуже цікава, кожна робота, що представлена тут, - унікальна, - зазначила директор департаменту. - Сьогодні хочеться сказати і про багатогранність особистості Бориса Гриньова. Ця людина випромінює світло, життя. Наші вчені рухають планету вперед не «тому що», а «всупереч». Мене переповнює гордість за те, що поруч знаходяться такі люди, досягненнями яких ми з вами можемо пишатися та насолоджуватися».

Вікторія Аннопольська зачитала вітальні листи Борису Гриньову від Президента України Петра Порошенка та Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, а також вручила академіку відзнаки Харківської обласної державної адміністрації та обласної ради.

Довідка. Коло наукових інтересів Бориса Гриньова охоплює актуальні проблеми фізики твердого тіла, матеріалознавства, приладобудування. Зокрема, завдяки розробкам Бориса Гриньова та його учнів започатковано новий напрямок медичного приладобудування в Україні - виробництво ядерної діагностичної апаратури.