Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У природних парках області пройдуть акції для школярів до Дня птахів

У природних парках області пройдуть акції для школярів до Дня птахів

У НПП «Слобожанський» та «Гомільшанські ліси» організують тематичні екскурсії для учнів. Екологічне свято також відзначать конкурсами малюнків та віршів.

Про це повідомили в Департаменті екології та природних ресурсів ХОДА. Так, 1 квітня у Національному природному парку «Слобожанський» для школярів Краснокутського району проведуть тематичну екскурсію. За словами начальника відділу екологічної освіти та рекреації НПП «Слобожанський» Алли Шумілової, організатори підготували для дітей конкурси та вікторини.

«Зараз ми чекаємо на учнів 6-8-х класів двох шкіл нашого району. Якщо нам дозволить погода, ми не тільки проведемо заплановані заходи, але й на власні очі побачимо птахів, занесених до Червоної книги, які живуть у заповіднику. Рахуючи перелітних птахів, наш парк може похвалитися 200 видами», - розповіла Алла Шумілова.

Тих птахів, яких школярам не вдасться побачити в природному середовищі, вони зможуть вивчити на фотовиставці, яка триватиме в парку протягом найближчого місяця. Крім того, фахівці парку у квітні збираються провести на території рекреаційного пункту «Березовий гай» еколого-освітній захід для дошкільнят Краснокутського району.  

Будувати шпаківні, проводити тематичні конкурси та знайомитися з птахами рідного краю будуть і на Зміївщині. Проте, як зазначили працівники НПП «Гомільшанські ліси», цей захід через шкільні канікули перенесли на 15 квітня.

«Ми плануємо провести акцію «Кращий малюнок» та «Кращий вірш» на тему «Птахи Слобожанського краю». На святі всі бажаючі зможуть відвідати «Пташину гору», послухати цікаву екскурсію та насолодитися співом птахів. Буде можливість побачити майстер-клас з будівництва шпаківень з побутових відходів. Бажаючі зможуть зробити шпаківню власноруч», - повідомили в НПП «Гомільшанські ліси».

Усі, хто забажає взяти участь у заходах, можуть завітати до національних природних парків, попередньо домовившись про екскурсію.

Контакти парків:

- НПП «Слобожанський»: тел. (05756) 3-12-61, е-mail: npp_slobozhanskiy@ukr.net, адреса дирекції: смт Краснокутськ, вул. Зарічна, 15, директор - Олександр Дмитрович Мотлях;

- НПП «Гомільшанські ліси»: тел. (05747) 3-09-60, е-mail: nppgomolsha@ukr.net, адреса дирекції: Зміївський район, с. Задонецьке, вул. Курортна, 156, директор - Сергій Васильович Коломійчук. Безпосередньо святкування проходитиме в с. Коробови Хутори на вул. Монастирській, 27.

Довідка. Міжнародний день птахів проходить щороку в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». Його відзначають 1 квітня, тому що в цей день 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. У Харківській області, за підрахунками вчених, гніздяться близько 180 видів птахів, а пролітають наш регіон щороку від 50 до 150 тисяч водно-болотних птахів. Заради збереження багатьох рідкісних видів і тих видів, що зникають, на Харківщині функціонують природні заповідники та заказники, зокрема, наступні орнітологічні заказники місцевого значення: «Бритай» (158 га, Барвінківський район), «Куплеватське» (40 га, Барвінківський район), «Займанський» (157,1 га, Зачепилівський район), «Мартинівський» (160 га, Красноградський район), «Чаплі» (142,2 га, Нововодолазький район), «Іванья» (128,6 га, Нововодолазький район), «Пташиний» (2 га, Лозівський район).