Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У кожному районі області розробляють стратегію боротьби з неінфекційними захворюваннями

У кожному районі області розробляють стратегію боротьби з неінфекційними захворюваннями

22 березня в медуніверситеті відбувся організований ХОДА форум «Неінфекційні захворювання - профілактика і зміцнення здоров'я в Україні».

Учасниками форуму стали медики, представники влади та громадськості. Ключове питання, яке обговорювали, - ситуація із захворюваністю в регіоні і реалізація проекту ВООЗ в Україні щодо боротьби з неінфекційними захворюваннями.

«У минулому році в Харківській області було зареєстровано 5,2 млн випадків неінфекційних захворювань. На першому місці - хвороби систем кровообігу, на другому - органів дихання і на третьому - органів травлення», - повідомив в ході форуму заступник директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА Геннадій Бондарчук.

Він нагадав, що в жовтні минулого року затвердили обласну Стратегію побудови нової системи охорони здоров'я і медичної освіти в Харківській області на період до 2020 року. Також розпорядженням голови ХОДА в грудні 2015 року було створено робочу групу щодо боротьби з неінфекційними захворюваннями.

«Зараз в кожному районі області розробляють власні стратегії боротьби з неінфекційними хворобами. Зазначу, що такий досвід поки має лише наша область», - розповів про етапи реалізації програми Геннадій Бондарчук.

Він також зазначив, що важливою складовою проекту буде зміцнення ролі інституту сімейних лікарів, підвищення обізнаності українців про фактори і ризики неінфекційних захворювань.

«Ми розраховуємо, що в результаті реалізації проекту в області рівень неінфекційної захворюваності скоротиться на 15%, ще одна мета - забезпечити раннє виявлення онкозахворювань. Крім того, повинна запрацювати стратегія щодо підвищення серед населення популярності здорового способу життя», - пояснив заступник директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА.

Радник голови ХОДА, президент громадської організації «Всеукраїнське студентське братство «Еліта нації» Олексій Курцев уточнив, що учасниками форуму стали всі члени робочої групи щодо боротьби з неінфекційними захворюваннями.

«Це представники влади, Харківського національного медичного університету, медичної академії післядипломної освіти, громадські працівники, в числі яких - і учасники «Школи лідерства голови ХОДА Ігоря Райніна». Нам дуже важливо сьогодні обговорити подальшу реалізацію проекту ВООЗ в Україні по боротьбі з неінфекційними захворюваннями», - зазначив Олексій Курцев.

Довідка. Неінфекційні захворювання - це тривалі або прогресуючі захворювання, які не передаються від людини до людини. Основні серед недуг - серцево-судинні, онкологічні, хронічні респіраторні, а також ендокринні захворювання, в першу чергу - цукровий діабет.